A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

A legegyszerűbb kármentés: kenyérpuding

Nábelek Zsófia receptje

2019. augusztus 19.

Áfonyás karamellás kenyérpuding
Hozzávalók:

  • 400 g szikkadt, kovászos kenyér (vagy kalács, babka)
  • 500 g tej
  • 250 g tejszín
  • 3 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 100 g cukor
  • 50 g barnacukor
  • 200 g áfonya
  • Kb. 100 g puha vaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Persze nem csak kizárólag kenyérből készülhet, felhasználhatjuk a maradék zsemlét, kiflit, kalácsot is, de ha már kenyérünnep van, lássuk az alapverziót!

A kenyérpuding (vagy felfújt) egy angolszász étel, ami nem feltétlenül jelent édességet, készülhet sós változatban is. Alapvetően a puding, mint fogalom, csak nálunk forrt egybe a zacskós, sűrű, édes krémekkel, az angoloknál ez a kifejezés sokkal szélesebb skálán mozog: jellegzetesen az olyan formában készült, főtt vagy gőzölt ételeket is puddingnak hívnak, mint az angol véres hurka (black pudding), a Yorkshire pudding,

a gyomorba töltött haggis, vagy a megosztó angol karácsonyi puding, amit hagyományosan hónapokig érlelnek aszalt gyümölcsökkel, alkohollal, marhafaggyúval és rengeteg fűszerrel.

Tehát a kenyérpuding sem jelent feltétlenül édeset, készülhet sajttal, zöldségekkel, zöldfűszerekkel, de hozzám közelebb áll az édes verzió.



Persze házi foszlós, fonott kalácsból verhetetlen, de ahogy minden édességnek, ennek is jól áll egy kis sósság. Ahogy a máglyarakás vagy a mákos guba is minőségi kifliből a legjobb, úgy a kenyérpudinghoz is érdemes jó kenyeret választani. Ha lehet, használjanak igazi, ropogós héjú, lyukacsos kovászos kenyeret, aminek a savanykás ízétől sokkal izgalmasabb lesz a végeredmény. Ha édesen készül, tehetünk bele bármilyen idénygyümölcsöt, fűszert, meglocsolhatjuk lekvárral, az alábbi egy áfonyás, karamellás verzió, de az alma-fahéj, málna, feketeribizli, körte-rozmaring, szilva is tökéletesen működnek. A hagyományos változat tejes-tojásos keverékkel és mazsolával készül, tehát aszalt gyümölcsökkel is lehet kísérletezni.

Készülhet egy nagyobb vagy sok kisebb edényben, utóbbinál viszont fontos, hogy lényegesen csökken a sütési ideje. Az alábbi folyadékmennyiség elsőre soknak tűnhet a kenyérhez képest, viszont így lesz igazán könnyű és a szaftos a felfújt.

Friss pékáruból nem az igazi

(ahogy a bundás kenyér sem), mivel akkor nem szárad ki sütés közben, ha a szeleteket teljesen átjárja - szottyosra áztatja - a tojásos, tejes alap, erre pedig a szikkadt kenyér a legjobb. Szóval ne dobják ki a megszikkadt kenyereket, érdemes fagyasztóban tárolni, gyűjtögetni, mert később jól jöhet egy kenyérpudinghoz.



Áfonyás karamellás kenyérpuding

A kenyereket felszeleteljük, a szeletek egyik felét megvajazzuk, majd vajjal kikent formába halmozzuk az áfonya szemekkel megszórva. A gyümölcsből tegyünk a szeletek közé is.

Úgy rakjuk a kenyereket, hogy néhány helyen kilógjon egy-egy csücsök,

ami sütés közben ropogósra sül.



A szószhoz a hozzávalókat készítsük elő: egy kancsóba a tejet és a tejszínt, egy tálba a tojássárgáját az egész tojásokkal, és egy lábasba a cukrokat. A cukrokat közepes lángon karamellizáljuk, majd kis részletekben hozzáadjuk a tejes keveréket. Először a karamell összeugrik, ezért mindig csak annyi folyadékot adjuk hozzá, amennyitől még forró marad az edény. Óvatosan kevergessük, mert a felcsapó gőz kifejezetten forró. Aki tart a karamell-készítéstől, az ezt a lépést nyugodtan kihagyhatja, és csak melegítse fel a tejet, tejszínt a cukrokkal (így világosabb lesz a kenyérpuding színe).



Ezután habverővel keverjük el a tojásokat és vékony sugárban keverjük hozzá a forró tejes alap egyharmadát, majd mikor elkevertük (hőkiegyenlítés), öntsük vissza az edénybe. Habverővel keverjük folyamatosan, amíg enyhén besűrűsödik, de ne forraljuk (85 fokra hevítjük).

Ráöntjük az előkészített szeletekre, egyenletesen oszlassuk el. Hagyjuk állni 45 percet, amíg a kenyereket teljesen átjárja a folyadék. Ezután

a kilógó csücskökre tegyünk egy kevés vajat.

Az edény alá érdemes egy tepsit vagy fóliát tenni, mivel sütés közben a puding megemelkedik, a vajas-cukros lé pedig kifröcsöghet. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig süssük, hagyjuk állni 20 percet és csak ezután tálaljuk magában, gyümölcsökkel, vaníliafagyival, felvert tejszínhabbal, esetleg creme fraiche-sel.

kifli , briós , kenyérpuding , puding , kenyér , tejszín , tej , tojás , áfonya , vaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra