Receptek

A szerelem íze sós meg édes

A szerelem íze sós meg édes

Házi dulce de leche, krémes, de nem fojtós brownie meghintve sópehellyel, ráadásul húsz perc munka az egész. Tökéletes brownie, nem csak Valentin-napra. Nábelek Zsófia receptje!

A receptet az egyik kedvenc főzős oldalamon, a Serious Eats-en találtam, amit egyébként nem csak az állandó, nagyon magas színvonalú cukrászrovat miatt érdemes követni, mert egyszerű, de fontos technológiákat mutatnak be, ami a hétköznapi főzésben nagy segítség.

Ehhez a browniehoz házi dulce de leche-t írnak, amit nagyon könnyű elkészíteni: egy konzervdoboz (általában 400 g-os) cukrozott sűrített tejet 100 fokos sütőbe teszünk 2-3 órára, ennyi idő alatt a benne lévő cukor lassan karamellizálódik,

a sűrített tejből gazdag, krémes karamell lesz.

Egy másik módszer a készítésére, amikor a konzervet egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi legalább két ujjnyira ellepi és 2-3 órán át gyöngyözve forraljuk, a vizet közben pótoljuk. Mindkét módszernél nagyon fontos, hogy

a konzervet teljesen hagyjuk kihűlni, ha vízben készítjük, ne vegyük ki, amíg le nem hűl, különben komoly égési sérüléseket lehet szerezni

a kifröccsenő-robbanó forró karamellel. Ha pedig nem kapunk dobozos sűrített tejet, használjunk tubusosat vagy üvegeset, amit egy lábasba töltve nagyon alacsony lángon, néha megkeverve karamellizáljunk.

Sós karamellás brownie

Hozzávalók egy 25x15 centis sütőformához

  • 285 g puha vaj
  • 200 g cukor
  • 140 g sötét barnacukor
  • 60 g kukoricaszirup vagy rizsszirup vagy méz
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 4 tojás
  • 125 g liszt
  • 125 g kakaópor (nem zsírszegény!)
  • 5 g só
  • 225 g dulce de leche
  • 2 nagy csipet Maldon só

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőformát fóliával vagy sütőpapírral kibéleljük.

A legjobb alumínium vagy fémformát használni, az üveg vagy kerámia edények nem vezetik olyan jól a hőt,

amitől piskótásabbra sül a brownie.

A vajat, cukrokat, szirupot és vaníliát krémesre keverjük, legalább 3-4 percig, amíg a vaj kihabosodik, a cukor nagyrészt feloldódik. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindig megvárva, amíg az előző teljesen emulgeálódik. Hozzáadjuk a szárazanyagokat és néhány mozdulattal összekeverjük.

A sütőedénybe töltjük, a tetejére kanalazzuk a karamellát.

Egy kést egyhén a masszába nyomva futtassuk végig a brownie felületén, hogy márványos mintát kapjunk és a karamell enyhén keveredjen a csokoládés alapba,

de vigyázva, hogy ne keverjük túl. Szórjuk meg a sópehellyel és az előmelegített sütőben 30-35 percig süssük. Ekkor a sütemény széle szilárd, a közepe enyhén remegős marad. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni!.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.