Nábelek Zsófia receptje
2019. február 13.Sós karamellás brownie
Hozzávalók (egy 25x15 centis sütőformához):
- 285 g puha vaj
- 200 g cukor
- 140 g sötét barnacukor
- 60 g kukoricaszirup vagy rizsszirup vagy méz
- 1 ek vaníliakivonat
- 4 tojás
- 125 g liszt
- 125 g kakaópor (nem zsírszegény!)
- 5 g só
- 225 g dulce de leche
- 2 nagy csipet Maldon só
A receptet az egyik kedvenc főzős oldalamon, a Serious Eats-en találtam, amit egyébként nem csak az állandó, nagyon magas színvonalú cukrászrovat miatt érdemes követni, mert egyszerű, de fontos technológiákat mutatnak be, ami a hétköznapi főzésben nagy segítség.
Ehhez a browniehoz házi dulce de leche-t írnak, amit nagyon könnyű elkészíteni: egy konzervdoboz (általában 400 g-os) cukrozott sűrített tejet 100 fokos sütőbe teszünk 2-3 órára, ennyi idő alatt a benne lévő cukor lassan karamellizálódik,
Egy másik módszer a készítésére, amikor a konzervet egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi legalább két ujjnyira ellepi és 2-3 órán át gyöngyözve forraljuk, a vizet közben pótoljuk. Mindkét módszernél nagyon fontos, hogy
a kifröccsenő-robbanó forró karamellel. Ha pedig nem kapunk dobozos sűrített tejet, használjunk tubusosat vagy üvegeset, amit egy lábasba töltve nagyon alacsony lángon, néha megkeverve karamellizáljunk.
Sós karamellás brownie elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőformát fóliával vagy sütőpapírral kibéleljük. A legjobb alumínium vagy fémformát használni, az üveg vagy kerámia edények nem vezetik olyan jól a hőt,
A vajat, cukrokat, szirupot és vaníliát krémesre keverjük, legalább 3-4 percig, amíg a vaj kihabosodik, a cukor nagyrészt feloldódik. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindig megvárva, amíg az előző teljesen emulgeálódik. Hozzáadjuk a szárazanyagokat és néhány mozdulattal összekeverjük.
A sütőedénybe töltjük, a tetejére kanalazzuk a karamellát.