Receptek

A tökéletes vajdasági csevap

Szajkó Ferenc receptje

2020. augusztus 5.

60 dkg marha hús (nyak vagy lapocka)
40 dkg sertés hús (dagadó)
2 dkg só
bors ízlés szerint
1 tk szódabikarbóna
2 gerezd fokhagyma

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A vajdasági konyhát több évtizede formálják a helyi szerb és balkáni behatások, így napjainkra a hagyományos magyar konyha mellett, a délvidéki éttermek kínálatában és a családok vasárnapi asztalán egyaránt megjelennek a klasszikus, magyaros fogások, a helyi hagyományos ételek, és a balkáni konyha legjobb megoldásai is.

A balkán térség egyik, ha nem a leghíresebb étele a csevap, amit a török hódoltság hagyományozott a délszáv népekre. A darálthúsból készült fogás mára azonban

a helyi magyar családok számára sem idegen, és a vajdasági éttermekben is kapható a népszerű fogás.

Az igazi bosnyák recept szerint marha- és birkahúsból készítik, a délvidéki verzióban viszont sertés dagadóra cserélik a bárányt, de a szerbekhez hasonlóan lilahagymával, ajvárral is tálalják. Aki viszont a hagyományosabb ízeket kedveli, kérheti a csevapot kajmakkal, ami egy jellegzetes szerbiai tejtermék, félúton a vaj, a tejszín és a túró között.

A húsokat felcsíkozzuk, összekeverjük a fűszerekkel és 6 órán keresztül hideg helyen pihentetjük. A pihentetés után a fűszeres húsokat ledaráljuk, először nagyobb lyukú húsdarálón, majd utána egész apró lyukú rostán. A darálás után még kb 20 percen keresztül gyúrjuk és össze dolgozzuk, majd kb. 3 dkg-os henger formákat gyúrunk. Grillen kb. 4-5 perc alatt készre sütjük.

Ajvárral és lila hagymával tálaljuk.

Ez eredeti bosnyák recept szerint 80 dkg marhahúst és 20 dkg birkahúst használunk.

csevap , kajmak , vajdaság , magyar , magyarkanizsa