Receptek

A világ legegyszerűbb sajttortája

Nábelek Zsófia receptje

2020. április 10.

Hozzávalók a baszk sajttortához (22 cm-es formához):

  • 1 tk vaj
  • 570 g krémsajt (nem tömlős!)
  • 190 g cukor
  • 4 egész tojás
  • 300 g tejszín
  • 1 kk só
  • 1 negyed vaníliarúd vagy 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 g liszt

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Még könnyebb
A baszk sült sajttortája kívülről egészen sötétre sütött, míg a belseje krémes és remegős marad, és ehhez nincs szükség elősütött aljra, nem kell vízfürdővel egyensúlyozni, és a bekeverés egyetlen tálban történik. Mi lehet ennél egyszerűbb?

A tortaformát kikenjük a vajjal, majd két réteg sütőpapírra kibéleljük: nem pontosan, szépen a formára illeszkedve, hanem

lógjon túl a forma tetején, mivel a sajttorta sütés közben megemelkedik.
Ha fodros-hullámos marad a forma belsejében, az sem baj, ez egy ilyen megengedő sajttorta. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.



A krémsajtot (legjobb, ha szobahőmérsékletű) a cukorral és a vaníliával 2-3 percig habverővel kikeverjük, a legjobb ezt géppel csinálni, de nem kell habosítani, a lényeg, hogy csomómentesre keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és keverjük tovább még 1-2 percig. Adjuk hozzá a tejszínt és a sót, és amikor a krémsajtos alap ezt felvette,

szitáljuk hozzá a lisztet, végig vigyázva, hogy ne keverjük bele sok levegőt.
Egy selymes, kissé híg masszát kell kapnunk.

A papírozott formába töltjük és az előmelegített sütőben kb. 1 órán át (55-65 perc) sütjük. Amikor a színe egészen sötét, szinte túlsültnek tűnik, akkor elkészült - a sütési idő a formától, a sütőtől és az alapanyagok hőmérsékletétől is függ. A közepe ekkor megemelkedett és ha óvatosan megrázzuk a formát, lágyan remegős. Hagyjuk hűlni 10 percig, majd vegyük le róla a formát és várjuk meg, míg szobahőmérsékletre hűl. A legjobb frissen, krémesen. ha pedig teljesen lehűtjük, a sajttorta enyhén megszilárdul.




sajttorta