Az autentikus cigány konyhára jellemző a belsőségek használata, vannak azonban olyan nem tipikus részek, amelyeket érdemes felvenni akár a rendszeresen elkészített ételeink sorába is. Ilyen olcsó és luxusminőségű alapanyag a báránymáj. Karakteres alapanyagról van szó, a máj tipikus jegyei mellett jelen van a bárány jellegzetes íze, de nem tolakodó, faggyús módon, hanem tökéletes harmóniában. Az elkészítése is rendkívül egyszerű és gyors.
HOZZÁVALÓK:
- 1 db nagyobb padlizsán
- 1 db cukkini
- 4 db paradicsom
- 1/2 db citrom leve
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1/2 csokor koriander
- 40 dkg báránymáj
- római kömény
- gránátalmaszirup
- 1/2 dl olívaolaj
- só, bors
- 1 db friss gránátalma a tálaláshoz
ELKÉSZÍTÉSE:
A salátához a padlizsánt maghámozom, a cukkinivel együtt körülbelül azonos méretű darabkákra kockázom, és egy-egy kanál olívaolajon átsütöm. Elkészítem az öntetet: a citrom levéhez egy evőkanál olívaolajat keverek, és hozzáadom a felaprított zöldfűszereket. A paradicsomot felkockázom, összekeverem a sült zöldségekkel és az öntettel. A májat ujjnyi vastagra szelem, minden szeletet megszórok római köménnyel, és serpenyőben fél-egy perc alatt megpirítom az egyik oldalát, meglocsolom néhány evőkanál gránátalmasziruppal, és megfordítom a szeleteket. Öntök még néhány evőkanál szirupot a másik oldalára, és néhány másodpercen keresztül sütöm. Sütést követően sózom és frissen őrölt borssal ízesítem.