Receptek

Gránátalmás báránymáj sültzöldség-salátával

Fotó: Kövesdi Réka - Tonté Barbara és Budai Zsanett receptje

2020. július 26.
  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 1 db cukkini
  • 4 db paradicsom
  • 1/2 db citrom leve
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor koriander
  • 40 dkg báránymáj
  • római kömény
  • gránátalmaszirup
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, bors
  • 1 db friss gránátalma a tálaláshoz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az autentikus cigány konyhára jellemző a belsőségek használata, vannak azonban olyan nem tipikus részek, amelyeket érdemes felvenni akár a rendszeresen elkészített ételeink sorába is. Ilyen olcsó és luxusminőségű alapanyag a báránymáj. Karakteres alapanyagról van szó, a máj tipikus jegyei mellett jelen van a bárány jellegzetes íze, de nem tolakodó, faggyús módon, hanem tökéletes harmóniában. Az elkészítése is rendkívül egyszerű és gyors.

A salátához a padlizsánt meghámozom, a cukkinivel együtt körülbelül azonos méretű darabkákra kockázom, és egy-egy kanál olívaolajon átsütöm.

Elkészítem az öntetet: a citrom levéhez egy evőkanál olívaolajat keverek, és hozzáadom a felaprított zöldfűszereket.

A paradicsomot felkockázom, összekeverem a sült zöldségekkel és az öntettel.

A májat ujjnyi vastagra szelem, minden szeletet megszórok római köménnyel, és serpenyőben fél-egy perc alatt megpirítom az egyik oldalát, meglocsolom néhány evőkanál gránátalmasziruppal, és megfordítom a szeleteket.

Öntök még néhány evőkanál szirupot a másik oldalára, és néhány másodpercen keresztül sütöm. Sütést követően sózom és frissen őrölt borssal ízesítem.


gránátalma , cukkini , báránymáj , padlizsán , pradicsom , citrom leve , petrezselyem , koriander , gránátalmaszirup , római kömény , olívaolaj , cigány konyha , Romani Gastro