Nábelek Zsófi receptje
2018. december 22.Kandírozott narancshéj
Hozzávalók:
- 400 g narancshéj (kb. 2-3 kg narancsról)
- 1 liter víz
- 1 kg cukor
- 1 rúd vanília (elhagyható)
- 10 g só
Narancslekvár
Hozzávalók:
- 1 kg narancshús és lé
- 400 g cukor
- 1 csillagánizs
- 2-3 szem borókabogyó
- 1 rúd fahéj
- fél rúd vanília
- 5 g só
- 1 narancs héja
Ha narancslekvárt és kandírozott narancshéjat készítünk (márpedig érdemes a kettőt egybekötni), akkor az első lépés, hogy kezeletlen héjú gyümölcsöt vásároljunk. Szerencsére
ez néhány éve nagyobb kihívást jelentett. Nagyobb mennyiség tervezésekor érdemes rendelni, az egyik budapesti olasz delikátüzlet például minden télen heti-kétheti rendszerességgel hoz Olaszországból kezeletlen héjú citromot, narancsot és az izgalmasan fűszeres illatú bergamotot.
A narancslekvárhoz és a kandírozott narancshoz a legfontosabb, hogy éles kést használjuk. Alapszabály, hogy
Ez a narancsok kifilézésénél különösen veszélyes, ezért mielőtt nekiállnak a feladatnak, győződjenek meg róla, hogy van egy éles, de nem túl hosszú pengéjű kés a háztartásban.
Kandírozott narancshéj elkészítése:
A narancsok két végét levágjuk, majd körben a gyümölcshús mentén levágjuk a héjat. Minél nagyobb cikkekben sikerül leszedni, később annál könnyebb lesz vele a munka. Óvatosan dolgozzunk: a fehér hártyás részen csak kevés gyümölcshús legyen, mivel azt később a lekvárban szeretnénk inkább látni - itt csak a héjra van szükség. Mikor az összes narancs héját levágtuk, vékony csíkokra vágjuk.
Én kifejezetten szeretem, ha a fehér hártyás rész is a héjon van, ettől lesz tartása, és ettől harapható igazán jól a kandírozott narancs. Ez
vékonyan a héjat, a fehér részt pedig külön levágjuk.
A cukorból, vízből és a vaníliából szirupot kezdünk főzni közepes lángon. Eközben a narancshéjakat forró sós vízbe dobjuk, egy percig forraljuk, majd leszűrjük. Tiszta, új sós vízzel a folyamatot kétszer megismételjük, majd a héjakat a forró szirupba tesszük. Alacsony lángon 1-1,5 órán át főzzük, vagy amíg a narancshéj opálosan áttetszővé válik. Ilyenkor a héj víztartalmát cukorral helyettesítjük, ez tartósítja a héjat. Tehetjük befőttes üvegbe kidunsztolva, de ha ehhez nincs kedvünk, hűtőszekrényben hónapokig eláll.
Narancslekvár elkészítése:
A meghámozott lecsupaszított narancsot kifilézzük: ehhez az egyik tenyerünkben tartjuk a gyümölcsöt, majd a fehér membránok közül éles késsel kivágjuk a cikkeket.
Így haladunk körben, igyekezve, hogy minél kevesebb narancs maradjon a hártyákon. Ha minden cikket kivágtunk, a kifacsarjuk a hártyák közül a levet is.
1 kg narancshúshoz és léhez számítunk 400 g cukrot, amitől a lekvár sűrű lesz, de nem lesz túl édes, A fűszereket variálhatjuk, mehet bele fahéj, szecsuáni bors, kevés csili. Egy lábosban az összes alapanyagot összeforgatjuk és alacsony lángon 1,5-2 órán át főzzük, hogy besűrűsödjön. Forró üvegbe töltjük, dunsztoljuk vagy még melegen vajas kenyérre kenjünk. Tölthetjük aprósüteménybe, leveles tésztába, nálunk minden karácsonyi mézes krémes alapja, de húsokhoz, májakhoz is jó kísérő lehet.
dzsem , lekvár , narancs , csillagánizs , borókabogyó , fahéj , vaníliarúd , karácsony , ajándék , narancslekvár , kandírozott narancshéj