Receptek

Aszúban pácolt gyömbéres malaccsászár

Horváth Gábor receptje

2020. december 1.

A MALAC
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg bőrös malaccsászárhús
  • 2 dl tokaji aszú
  • 4 dkg tisztított gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db magozott és csíkokra vágott piros chili paprika
  • 1 db kezeletlen lime
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa

A PÁC
HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg hüvelyes cukorborsó
  • 15 dkg bébikukorica
  • 15 dkg bébisárgarépa
  • 15 dkg bébicukkini
  • 15 dkg shiitake gomba
  • 3 ek mogyoróolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor korianderzöld
  • 1 marék mungóbabcsíra
  • 1 db kezeletlen lime

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A császárhús bőrét bevagdossuk, az egész húst alaposan bedörzsöljük a reszelt gyömbér, a lime-héj és a fokhagyma, valamint a lime-lé és a chili keverékével.

Akkora tálba tesszük 3-4 órára, hogy a két deciliter aszú, amit ráöntünk, ellepje.


A pácolás után a húst a borból kivesszük, sózzuk, és 150 °C-os sütőben a feldarabolt sárgarépával és vöröshagymával sütni kezdjük, miközben a belőle kisült zsiradékkal és a pácoláshoz használt aszúval sűrűn locsolgatjuk.

A zöldségeket előkészítjük:
megmossuk, szükség szerint hámozzuk, a cukkinit és a gombát félbevágjuk. A répát sós, forrásban lévő vízben 2 percig előfőzzük, jeges vízben lehűtjük és leszárítjuk.

Ha a hús bőre ropogós és szép piros, a belseje pedig vajpuha, akkor elkészült. 20-30 percig langyos helyen pihentetjük.

Egy nagyméretű serpenyőt, amelyben az összes zöldség egyszerre elfér, a tűzhelyen alaposan felforrósítunk. A zöldségeket mogyoróolajban a korianderzöld és a mungóbabcsíra kivételével folyamatosan rázogatva, kevergetve készre pirítjuk, sózzuk, a kezeletlen lime héjával és kevés levével ízesítjük.

A húsról a ropogós bőrt leszedjük, tetszés szerint feldaraboljuk, a húst pedig négy adagra vágjuk.


TÁLALÁS:

A megpirított zöldségekbe keverjük a friss korianderzöldet és a babcsírát. A köretet a hússal és a ropogós bőrrel együtt ízlésesen a tányérra halmozzuk. A hús tepsiben maradt aszús-fűszeres szaftjával az ételt bőségesen meglocsoljuk.


malaccsászárhús , tokaji aszú , gyömbér , fokhagyma , chili paprika , lime , vöröshagyma , sárgarépa , cukorborsó , bébisárgarépa , bébikukorica , bébicikkuni , shiitake gomba , mogyoróolaj , korianderzöld , mungóbabcsíra

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra