A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Eper, na persze! (Eperdzsem)

Saly Noémi receptje

2019. október 27.
  • 2,5 kg apróbb szemű eper
  • 50 dkg kristálycukor
  • 50 dkg 2:1es befőzőcukor (pektines)
  • 1 nagy marék friss borsmentalevél
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Május–júniusban két kedvencemmel, a spárgával meg az eperrel kezdődik és végződik minden piaci kalandtúra. Valaha velük kezdődött és végződött az ünnepi ebéd is a születésnapomon, június elején: nagymama mindig megkérdezte, mit kérek, én meg már háromévesen is azt mondtam, hogy spárgalevest és tejszínhabos epret, a többi nem érdekes. (A „többire” aztán a bátyám tett javaslatot, így mindenki boldog volt, nagymama is, mert általában megúszta egy rakott krumplival.) No mármost, mindebből logikusan következik, hogy

eperdzsemnek is mindig lennie kell a kamrában,

és hogy szenvedéllyel próbálgatom a ravaszabb változatokat is. Mielőtt valaki felhördülne, hogy lehet így elrontani ezt a finom gyümölcsöt, próbálja ki!
ESZKÖZÖK:
Lábas, rozsdamentes kiskés, vágódeszka, kis merőkanál, kicsi befőttesüvegek, celofán.



ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret folyó vízzel alaposan átmosom, lecsöpögtetem, kicsumázom. (Azért ez a jó sorrend, mert így nem kerül a belsejébe víz.) Rázúdítom a kristálycukrot, egy éjszakát állni hagyom. Reggel fölteszem főni kis lángon, kb. fél-háromnegyed óra kell neki. A vége felé esetleg kicsit rásegítek a botmixerrel, de az a jó, ha bőven maradnak benne egész szemek. Közben megmosom, leszárítom és finom kis csíkokra vágom a mentaleveleket. Leszedem a habot, a dzsemhez adom a befőzőcukrot és a mentát, rottyan még egyet, és kész. Villámgyorsan beüvegezem, fejre állítom, mehet a dunsztba.



CIFRÁZZAM?
Ha nagy tételben készül a dzsem, a végén érdemes kisebb lábasokba porciózni, és többféleképpen ízesíteni: mehet bele citromfű, kakukkfű, levendulavirág, aki pedig szereti a nagyon izgalmas ízhatásokat, egykét üvegbe rakhat egy mokkáskanálnyi őrölt fekete borsot, evőkanálnyi balzsamecetet vagy finom borecetet, sőt egy-egy kimagozott − már bocsánat a szóért − macskapöcse-paprikát is.

FELHASZNÁLÁSA:
A megbolondított eperdzsemek remekül társíthatók érett, puha sajtokhoz, de − főleg az ecetes változatok − apró, fűszeres húsgombócok vagy sült hal mellé is nagyon finomak.

Az epret persze frissen, magában a legjobb enni: méregtelenít, vértisztító, fiatalító hatású. Szívbetegségek, kötőszöveti gyulladások, érelmeszesedés, sőt a rák megelőzésére is jó. Magas C-vitamin-tartalma a főzéssel elvész, de a vas, a magnézium, a kalcium és még sok minden más megmarad.



A menta közismert gyógy- és fűszernövény, számtalan változata létezik. A csípős borsmenta (Mentha piperita) epebajok, emésztési és menstruációs zavarok hatékony ellenszere. A fodormenta (Mentha spicata) szélhajtó, görcsoldó és gyomorerősítő, teája köhögéscsillapító. Kertben, de balkonládában is vígan szaporodnak, jó, ha kéznél vannak egy limonádéhoz vagy gyümölcssalátához!

eper , cukor , befőzőcukor , bosmentalevél