Receptek

Fehérbabsaláta, pácolt lágytojás, lila hagyma

Horváth Gábor receptje

2022. február 21.

Babsaláta
Hozzávalók:

  • 20 dkg fehérbab beáztatva
  • 5 dkg apró szemű feketebab beáztatva

  • fokhagyma
  • kevés vöröshagyma a főzéshez

A saláta befejezéséhez
Hozzávalók:

  • almaecet
  • kevés kristálycukor

  • friss citrom leve
  • 2 szál angol zeller julienne-re vágva
  • 2 db piros hónapos retek apró kockákra vágva

Pácolt lágytojás
Hozzávalók:

  • 4 db L-es tojás

Pác
Hozzávalók:

  • 2 tk koriandermag
  • 2 tk római kömény
  • friss csili húsa
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • fél tk kurkuma

  • frissen őrölt bors
  • 1 szál újhagyma apróra vágva

Lila hagyma
Hozzávalók:

  • 5 dkg szirmokra szedett lila hagyma
  • 5 dkg víz
  • 4 dkg almaecet
  • 1 dkg cukor
  • 2 g só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb

Előző este külön-külön beáztatjuk a babokat.
A tojásokat a főzőedényükben jó meleg vízben néhány percig állni hagyjuk, ezután nagy lángon, forrástól számítva 4,5 percig főzzük, majd azonnal jeges vízben lehűtjük és meghámozzuk.

A koriandermagot és a római köményt szárazon, serpenyőben pattogásig hevítjük, majd mozsárba tesszük, áttörjük. Kevés meleg olajon átforgatjuk a kurkumát, hozzáadjuk az apróra vágott csilihúst, egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kissé áttört fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet és újhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi olajjal, hogy a meghámozott tojásokat egészben beletéve a fűszeres olaj ellepje.

Az olajat átkeverjük, beletesszük a tojásokat, és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk pácolódni.
A lilahagyma-szirmokat az összekevert salátaecetbe tesszük, és szintén egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.

Másnap a babokat leszűrjük, külön-külön megfőzzük a hozzávalókkal, hagyjuk a levükben kihűlni, leszűrjük, és a saláta hozzávalóival beízesítjük.
Az ízesített babot és a levágott tetejű tojásokat tányérokba rendezzük, majd friss csírákkal, tyúkhúrral és a tojás páclevéből kivett zöldfűszeres vagdalékkal díszítjük.


fehérbab , feketebab , vöröshagyma , fokhagyma , almaecet , citrom , hónapos retek , tojás , angol zeller , római kömény , csili , koriandermag , kurkuma , újhagyma , petrezselyemzöld , lila hagyma

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra