Horváth Gábor receptje
2022. február 21.Babsaláta
Hozzávalók:
- 20 dkg fehérbab beáztatva
- 5 dkg apró szemű feketebab beáztatva
- só
- fokhagyma
- kevés vöröshagyma a főzéshez
A saláta befejezéséhez
Hozzávalók:
- almaecet
- kevés kristálycukor
- só
- friss citrom leve
- 2 szál angol zeller julienne-re vágva
- 2 db piros hónapos retek apró kockákra vágva
Pácolt lágytojás
Hozzávalók:
- 4 db L-es tojás
Pác
Hozzávalók:
- 2 tk koriandermag
- 2 tk római kömény
- friss csili húsa
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- fél tk kurkuma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 szál újhagyma apróra vágva
Lila hagyma
Hozzávalók:
- 5 dkg szirmokra szedett lila hagyma
- 5 dkg víz
- 4 dkg almaecet
- 1 dkg cukor
- 2 g só
Előző este külön-külön beáztatjuk a babokat.
A tojásokat a főzőedényükben jó meleg vízben néhány percig állni hagyjuk, ezután nagy lángon, forrástól számítva 4,5 percig főzzük, majd azonnal jeges vízben lehűtjük és meghámozzuk.
A koriandermagot és a római köményt szárazon, serpenyőben pattogásig hevítjük, majd mozsárba tesszük, áttörjük. Kevés meleg olajon átforgatjuk a kurkumát, hozzáadjuk az apróra vágott csilihúst, egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kissé áttört fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet és újhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi olajjal, hogy a meghámozott tojásokat egészben beletéve a fűszeres olaj ellepje.
Az olajat átkeverjük, beletesszük a tojásokat, és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk pácolódni.
A lilahagyma-szirmokat az összekevert salátaecetbe tesszük, és szintén egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Másnap a babokat leszűrjük, külön-külön megfőzzük a hozzávalókkal, hagyjuk a levükben kihűlni, leszűrjük, és a saláta hozzávalóival beízesítjük.
Az ízesített babot és a levágott tetejű tojásokat tányérokba rendezzük, majd friss csírákkal, tyúkhúrral és a tojás páclevéből kivett zöldfűszeres vagdalékkal díszítjük.
fehérbab , feketebab , vöröshagyma , fokhagyma , almaecet , citrom , hónapos retek , tojás , angol zeller , római kömény , csili , koriandermag , kurkuma , újhagyma , petrezselyemzöld , lila hagyma