A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Balatoni fogas tökös barátfülével

Istvándy Csilla receptje

2020. augusztus 1.

SÜLT HAL
HOZZÁVALÓK:

  • 6 szelet fogasfilé
  • olívaolaj

TÖKFŐZELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 kg tök
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 ek verjus
  • 1/2 l alaplé
  • 4 ek natúr orda
  • 5 dkg vaj
  • só, bors

BARÁTFÜLE
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg főtt burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 2 db egész tojás
  • só, bors, szerecsendió

TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 1/4 gyalult tök
  • 3 ek vaj
  • 2 csipet kapor
  • 1 ek verjus
  • 4 ek orda

ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
SÜLT HAL ELKÉSZÍTÉSE:
A szobahőmérsékletű fogast bőrénél beirdaljuk, és mindkét oldalát megsózzuk.

Forró serpenyőben, evőkanálnyi olívaolajon aranybarnára pirítjuk.

TÖKFŐZELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított tök 1/4-ét legyaluljuk, a többit kockákra vágjuk. A darabolt vöröshagymát olajon lepirítjuk, és hozzáadjuk a kockára vágott tököt.

Ezután felöntjük az alaplével addig, amíg el nem lepi a tököt. Fedő alatt puhára főzzük.

A tökfőzeléket átszűrjük, és a fennmaradó részt a vajjal, az ordával és a verjus-vel összeturmixoljuk.

BARÁTFÜLE ELKÉSZÍTÉSE:
A főtt burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, a két tojást, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.

Ezt egy gombóccá gyúrjuk össze, és sodrófával 3 mm vastagságúra nyújtjuk.

TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:

A legyalult tököt blansírozzuk,

és 2 evőkanál vajban 2 csipet kaporral, pici sóval és egy evőkanál verjus-vel serpenyőben átmelegítjük, majd levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a 4 evőkanál ordát, és ezzel megtöltjük a tésztát. Az így megtöltött barátfülét lobogó vízben kifőzzük.

TÁLALÁS:
A tökfőzeléket mélytányérba helyezzük. Ebbe tesszük a tökös barátfülét és rá a fogasszeletet.


fogasfilé , olívaolaj , vöröshagyma , tök , kapor , verjus , alaplé , vaj , burgonya , liszt , tojás , szerecsendió , orda