Receptek

Tengeri sügér mentás zöldborsópürével és vaníliás gorgonzolamártással

Gál Zsolt receptje

2020. július 29.
  • 4 db sügér olívaolaj a sütéshez
  • „Fűszerész” sülthal-fűszerkeverék
  • „Fűszerész” citromos bors

A MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 2 dl tejszín
  • 2 ek mascarpone
  • 10 dkg gorgonzola
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 tk cukor
  • 1 ek citrusos olívaolaj

MENTÁS ZÖLDBORSÓPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg zsenge zöldborsó
  • 1 csomag petrezselyem
  • 5 szál menta
  • 1/2 kk szódabikarbóna
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 tk cukor
  • 1 kk só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A filézett tengeri sügér bőrét beirdaljuk, citromos borssal és Fűszerész hal fűszer keverékkel fűszerezzük.

Serpenyőben hevített olívaolajon, bőrével lefelé ropogósra sütjük.

A sütést követően diónyi vajat adunk hozzá.

A MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínben kifőzzük a hasított és kikapart vaníliát. Mascarponét és gorgonzolát adunk hozzá. Habverővel elkeverve beforraljuk.

Citrusos olívaolajjal és cukorral ízesítjük.

MENTÁS ZÖLDBORSÓPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A kifőzött zöldborsóhéj levéből annyit öntünk a borsóra, amennyi épp ellepi.

Sóval, cukorral ízesítve puhára főzzük. Kis szódabikarbónát adunk hozzá, hogy élénkzöld maradjon.

Ha megpuhult, friss petrezselymet és mentát adunk hozzá. Finomítjuk egy kis olívaolajjal.

Mixeljük és finom szűrőn átpasszírozzuk.


mascarpone , tejszín , zöldborsó , gorgonzola , sülthal-fűszerkeverék , sügér , vaníliarúd , olívaolaj , menta , szódabikarbóna , petrezselyem