Receptek

Harcsa-„paprikás” pirított galuskával

Tornyos Balázs receptje

2020. július 20.
  • 1 kg szürkeharcsafilé
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve, kevés olajban elkeverve
  • 150 g tejföl
  • 4 szelet bacon ropogósra sütve
  • étolaj
  • vaj

PAPRIKÁS MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg halcsont
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 30 dkg lecsópaprika kockákra vágva
  • 30 dkg kápia paprika kockákra vágva
  • 10 dkg paradicsom kockákra vágva
  • 2 ek sertészsír
  • 1 ek fűszerpaprika
  • só, frissen őrölt fekete bors

PIRÍTOTT GALUSKA
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db tojás
  • 40 dkg liszt
  • 150 g kolozsvári szalonna apró kockákra vágva, kisütve

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A harcsafilét 4 egyenlő részre vágjuk, besózzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, belehelyezzük a halfiléket, megkenjük fokhagymás olajjal, és erős lángon 4-5 percet sütjük, majd megfordítjuk és takaréklángon még 5-6 percig sütjük (a sütési idő a filék vastagságától függ, a lényeg, hogy ne szárítsuk ki).

Fóliával letakarva 2-3 percet pihentetjük.

A paprikás mártáshoz a halcsontot 2 liter vízben addig főzzük, amíg kb. 3-4 dl leve marad, majd leszűrjük. A vöröshagymát és a paprikákat a sertészsíron erős lángon összepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát és a paradicsomot. Felöntjük a leszűrt halalaplével.

Takaréklángon 30 percet pároljuk, majd termomixerben pürésítjük.

A tejfölt kicsit megsózzuk, habszifonba töltjük, és gőzölős sütőben 50 °C-on melegen tartjuk. A kész galuskát egy serpenyőben a kiolvasztott kolozsvári szalonnán megpirítjuk. A galuskát formázzuk, tetejére rakjuk a harcsafilét, majd a paprikás mártással és a langyos tejfölhabbal tálaljuk.

A halszelet tetejére tesszük a sült bacont, és zöldséghajtásokkal díszítjük.


szürkeharcsafilé , tejföl , fokhagyma , olaj , vaj , bacon , halcsont , vöröshagyma , lecsópaprika , paradicsom , kápia paprika , zsír , fűszerpaprika , tojás , liszt , kolozsvári szalonna

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra