Receptek

Töltött tökkarikák

Kalla Kálmán receptje

2020. július 26.

(8 db)
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db zsenge tök

TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 4 db beáztatott-kicsavart zsemle
  • 1 közepes fej hagyma finomra vágva, 4 ek zsíron megpirítva
  • 4 db tojás
  • 1 ek  vágott kapor
  • só, frissen őrölt bors
  • zsír a tepsi kikenéséhez

MÁRTÁS (TÖKFŐZELÉK)
HOZZÁVALÓK:

  • 1 közepes fej hagyma, félkarikára vágva
  • 80 g zsír
  • 4 cl almaecet
  • 2 ek cukor
  • 2 ek vágott kapor
  • a maradék tök, legyalulva

HABARÁSHOZ:

  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 3 ek liszt elkeverve
  • 40 g vaj, a főzelék tetejére
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tököket meghámozzuk, és 4-4 db kb. 4 cm magas karikát vágunk belőlük. A karikákból és a maradék tökből kikanalazzuk a magházat, majd egymás mellé, kizsírozott tepsire fektetjük a karikákat.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük és elosztjuk a tökkarikákba.

150 °C-os sütőben 40-45 percig sütjük, ha nagyon megpirul, önthetünk alá egy fél pohár vizet.

A mártáshoz zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, és ráöntjük az ecetet. Beletesszük a gyalult tököt, sóval, cukorral és kaporral ízesítjük, lefedjük, és gyakori kevergetés mellett puhára pároljuk.

Simára keverjük a habaráshoz valókat, és a puha tökre öntjük, kiforraljuk, utánízesítjük és vajdarabokat teszünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön.

Tányérokra merünk a mártásból, és ráhelyezzük a megsült töltött tököket.



sertés , tök , zsemle , hagyma , zsír , sertéslapocka , tojásalma , tejföl , kapor , tejszín , tej , vaj , liszt