Receptek

Barackos klafuti pirított mandulával

Barackos klafuti pirított mandulával

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

A világ egyik legegyszerűbb népi és családi desszertje. Első fokú unokatestvére a tejespitének, de kevésbé lisztes. Gyakran kevernek a krémbe őrölt mandulát is. Az alapképlet: idény gyümölcse valamilyen formába rakva, majd egy palacsintatésztához hasonlítható tésztával leöntve, sütőben elkészítve. A klasszikus klafuti cseresznyével és meggyel készül. Hogy ne vizesítsék fel a tésztát, ezeket a gyümölcsöket magostul adjuk a tésztába. Készülhet sárga- és őszibarackkal, körtével is. 

GYÜMÖLCS

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg őszibarack, hámozva, kockára vágva
  • 3 ek akácméz
  • 1 ek cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A hámozáshoz az őszibarackot lobogva forró vízbe merítjük, majd a mellékészített tálban hideg vízbe merítjük, kis késsel hámozzuk.(Ha még nem jön le könnyen, hablapáttal visszatesszük a forró vízbe.) A gyümölcsöt kettévágjuk, kivesszük a magját, 3 cm-es darabokra vágjuk. A mézet a cukorral a tűzre tesszük, felforraljuk. Először kicsit habzani fog. Amikor a habzás csökken, és karamellás színt kapott, levesszük a tűzről, hozzáadjuk az őszibarackdarabokat. A tűzre visszatéve átforgatjuk, hogy vékony bevonat keletkezzen. Nem akarjuk kompóttá főzni: hamarosan szitára öntjük, hagyjuk tálba lecsepegni a levét. A levet félretesszük.

MANDULATAEJ

HOZZÁVALÓK:
  • 400 ml teljes tej
  • 300 ml zsíros tejszín
  • 200 g őrölt hámozott mandula
  • 100 g méz
  • 1/2 mk
  • esetleg ízesíthetjük néhány csepp narancsvirágvízzel
ELKÉSZÍTÉSE:

Felforraljuk a tejet a tejszínnel, belekeverjük az őrölt mandulát, lehúzzuk a tűzről, állni hagyjuk. A 100 g mézet és a sót is belekeverjük, ha van, az ízesítőt is.

TOJÁSOS TÉSZTALAP

HOZZÁVALÓK:
  • 4 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 60 g burgonya- vagy kukoricakeményítő
  • 50 g + 2 ek porcukor
  • 100g + 25 g vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A tojásokat a tojásságájával keverőtálban habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a keményítőt és az 50 g porcukrot, alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük a szűretlen mandulatejet, folyamatos keverés közben. A 100 g vajat serpenyőben közepes lángon mogyoróbarnára barnítjuk, leszűrjük, s amikor kicsit kihűlt, ezt is hozzákeverjük a tojásos mandulatejhez.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:

30 cm átmérőjű tortaformát vagy kisebb adagos porcelánformákat kivajazunk, meghintjük porcukorral. A formába tesszük a barackdarabokat, ráöntjük a fenti mandulás-tojásos tésztát. A nagyobb formát 220 °C-os sütőbe tesszük, 5 perc múlva 180 °C-ra mérsékeljük, további 25-30 percig készítjük. A kisebb formákat 180 °C-os sütőbe tesszük és 15-20 percig készítjük - a közepe maradjon kicsit kocsonyásan remegős! Végül meglocsolhatjuk kevés barackpálinkával vagy amarettóval, és a félretett mézes őszibarack-karamellszósszal.

TÁLALÁS:

Langyosan tálaljuk. A tetejére tehetünk pirított mandulát, barackdarabokat, akár sós mandulát, mogyorót, diót, pisztáciát. Esetleg málnát vagy más vörös bogyót.

VARIÁCIÓ

Kicsit munkaigényesebb, amikor a kivajazott formát vékonyan kibéleljük omlós vagy linzertésztával. A tésztát villával megszurkáljuk, és vakon elősütjük: sütőpapírral lefedjük, a papírra nehezéket teszünk, és 7-8 percre 180-200 °C-os sütőbe tesszük. Az elősütött tésztára tesszük a gyümölcsöt és a fenti krémet.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább