Receptek

Balatoni csukaérem rizlingmártásban

Kalla Kálmán receptje:

Balatoni csukaérem rizlingmártásban

(4 személyre)

A CSUKA

HOZZÁVALÓK:
  • 1 db - 2 kg-os csuka
  • 1 db - citrom
  • 1 db - tojás fehérje
  • 5 cl - tejszín
ELKÉSZÍTÉSE:

A csukát megtisztítjuk, kifilézzük. A csontjait feltesszük főzni rövid lével, babérral, borssal (kb.2 dl alaplére lesz szükségünk).A csukafiléből minden szál­kát eltávolítunk, főleg az egy sorban elhelyezkedő Y szálkákat. A filéket tég­lalapra formázzuk, és sózzuk, citromoz­zuk. A leeső részekről levágjuk a bőrt, és cutterben pürésítjük. Hozzátesszük a tojásfehérjét, a tejszínt, sót, citromlevet. A kiterített filéket megkenjük (aprított halhúsból, tejszínből és tojásból készült) halpráddal, egymásba fordítjuk úgy, hogy a bőre kívülre kerüljön. Henger alakúra formázzuk, sonkakötéssel rögzítjük, majd gumis sonkahálóba húzzuk. Öntapadós fóliába tekerjük szorosan, és lehűtjük. Érméket vágunk belőle, és teflonserpe­nyőben megsütjük. A hal sütése a leg­fontosabb, éppen hogy csak átsüljön.


A MÁRTÁS

HOZZÁVALÓK:
  • 2/3 csésze - olaszrizling, felére beforralva
  • az alaplé, felére beforralva
  • 1 csésze - tejszín, felére beforralva
ELKÉSZÍTÉSE:

A három beforralt lét összeöntjük, ízesít­jük, átforraljuk, és kész a mártásunk.


A SZŐLŐKÖRET

HOZZÁVALÓK:
  • 50 g - csemegeszőlő, zöld színű
  • 1 tk - cukor
  • 20 g - vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A cukrot karamellizáljuk, rátesszük a vajat és a hámozott, magozott szőlőszemeket. Átmelegítjük és tálaljuk.


A LILABURGONYA (PERUI LILA)

HOZZÁVALÓK:
  • 25 dkg - lilaburgonya
  • 4 szelet - lilaburgonya-chips
  • 50 g - vaj
  • bő olaj a sütéshez

(Az Andokból származó színes burgo­nyák: www.lilaburgonya.hu)

ELKÉSZÍTÉSE:

A tisztított burgonyából vágunk 4 vékony szeletet chipsnek és ropogósra sütjük. A többi burgonyát sós vízben puhára főzzük. Vágunk 8 karikát, és sózva, leva­jazva félre tesszük. A többit átpasszíroz­zuk, és vajjal, sóval elkeverjük (csak ezzel, mert egyébként híg lesz).

TÁLALÁS:

A szőlőszemekből szőlőfürtformát helye­zünk a tányérra. Eléöntünk a mártás­ból, és beleállítjuk a sült csukaérmét. Habzsákból egy rózsát nyomunk mellé a tányérra, és egy lila chipssel díszítjük. Szőlőlevéllel és sült turbolyával díszítjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.