Receptek

Tökös-mákos rétes

Tökös-mákos rétes

Lutz Lajos receptje

RÉTESTÉSZTA

Nem gyári réteslapot használtunk, mert a tökös-mákos megérdemli, azonkívül a rétes nyújtás igen szórakoztató tevékenység, nem beszélve arról, hogy mennyivel jobb, mint a készen kapható. De persze, ha nincs kedv, idő, akkor a kész is megteszi.

HOZZÁVALÓK:
  • 500 g rétesliszt
  • 100 g BL55 liszt
  • 2 cl ecet
  • 1 kk
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g vaj
  • 5 cl olaj
  • 2,5 dl langyos víz
ELKÉSZÍTÉSE:

Szitáljuk a lisztet egy tálba, alakítsunk ki egy kis mélyedést benne, abba keverjük bele a tojást, a vizet. A dagasztás kb.15 percig tart, a langyos vizet apránként adagoljuk, ahogy a tészta felveszi. Egy kis zsiradékot is tanácsos belekeverni. A végén két cipóra osztjuk a tésztát, és szépen leolajozzuk. Majd egy melegen tartott tállal letakarjuk, pihentetjük 20 percig. Kigyúrjuk, kilapítjuk a tésztát, és óvatosan, ahogy engedi - körbejárva az asztalt - mind a négy sarkánál kihúzzuk, nyújtjuk a tésztát. Ez igazi társas tevékenység, mert összehangolt mozdulatokkal ketten hamarabb kihúzzák, de így is szakadhat, az sem baj. Lényeg az, hogy hártyavékonyra húzzuk ki a tésztát. Legyen szinte áttetsző. Kenjük le olajjal finoman.

TÖLTELÉK

HOZZÁVALÓK:
  • 400 g sütőtök
  • 100 g mák
  • 20 g aranymazsola
  • 50 g cukor
  • 1 db narancs és a reszelt héja
  • 1 db citrom és a reszelt héja
  • 30 g édes morzsa
  • 2 g fahéj
  • 5 cl tejszín
  • 1 doboz tejföl
  • 20 g porcukor (a szóráshoz)
ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőtököt lapokra gyaluljuk, a mákot cukorral, aranymazsolával és a többi hozzávalóval összefőzzük, körülbelül 4-5 percig. Kihűtjük. A húzott rétesre szórjuk a tölteléket, egyenletesen eligazítjuk, majd feltekerjük, és a tekercset olajos tejföllel szépen lekenjük.180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

TÁLALÁS:

Porcukorral megszórjuk, tokajiban áztatott aranymazsola- és vanília-mártást teszünk a tányérra.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább