Receptek

Báránysajt

Gyepes Gabojsza receptje

2021. március 31.
  • 1 db bárány lépe, tüdeje, veséje, mája, szíve, a bárány ép csipkehája (cseplesze), ennek hiányában egy jókora darab alufólia
  • 4-5 db keményre főtt tojás, apróra kockázva
  • 4 db nyers tojás
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöldje, nem túl apróra vágva
  • 1 kis csokor friss, vagy 1 evőkanál szárított, morzsolt bazsalikom
  • 1 kk szárított, morzsolt csombor (borsikafű)
  • 6-8 szál újhagyma
  • 1 kk friss (vagy fagyasztott) kapor
  • só és frissen őrölt bors

A belsőségek főzéséhez:

  • 8 szem fekete bors
  • 2 db babérlevél
  • 2 fej hagyma, aprítva
  • pár gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa

A FOKHAGYMÁS MAJONÉZ
HOZZÁVALÓK:

  • 2 db friss, tanyasi tojás sárgája
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 tk (dijoni) mustár
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A tejes bárány belsőségeiből a csipkehájba (csepleszbe) töltve és sütve készül.


ELKÉSZÍTÉSE:
A belsőségeket megfőzhetjük a bárányfej-levesben. Ha nem készítünk levest, akkor a megmosott, hideg vízben kiáztatott, konyhakészre tisztított belsőségeket, aprított vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet és 8-10 szem borsot annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Lehabozzuk, és addig főzzük, míg a tüdőt és májat megszurkálva tiszta (nem véres) folyadék távozik belőlük.

A belsőségeket kiszedjük és félretesszük. Ha kihűltek, a májat kierezzük, apróra felkockázzuk, a többi belsőséget megtisztítjuk, az ereket kivagdossuk, húsdarálón ledaráljuk, és egy keverőtálban összekeverjük az aprított májjal, a tojásokkal, az újhagymával és a fűszerekkel.

A megmosott csipkehájjal kibélelünk egy őzgerinc vagy püspökkenyérformát úgy, hogy a csipkeháj szélei körben lelógjanak (ha nincs csipkeháj, hasonlóan járunk el egy darab alufóliával, amit kivajazunk). Belesimítjuk a masszát, és ráhajtjuk a lelógó hájrészeket.

Egyharmadig vízzel telített tepsibe helyezzük, ezzel együtt toljuk a sütőbe, így elkerüljük, hogy a kicsöpögő zsír füstöljön. (Ha valamennyi töltelék kimarad, azt alufóliába hengerelve vagy kivajazott sütőtálban süssük meg.)

A báránysajtot 180 °C-os sütőben 30-35 percig sütjük, pár perc pihentetés után kivesszük a formából és hagyjuk hűlni.


A FOKHAGYMÁS MAJONÉZ ELKÉSZÍTÉSE:
A tojássárgáját keverőtálba tesszük (a keverőtálat pedig egy nedves konyharuhára, így nem mozdul el), kézi habverővel vagy robotgéppel elkeverjük benne a citromlevet, a mustárt és a fokhagymát, majd nagyon vékony sugárban adagolva az olajat, folyamatosan keverve készítjük el a majonézt. Sózzuk, borsozzuk. (Keverhetünk bele aprított snidlinget is.)

TÁLALÁSA:
Ha kihűlt a báránysajt, ujjnyi vastag szeletekre vágva vagy pogácsaszaggatóval formázva előételnek tálaljuk, friss spenóttal, retekkel, fokhagymás majonézzel, friss kenyérrel, esetleg újhagymával, párolt (zöld)spárgával és friss juhsajttal.


bárány , tojás , petrezselyem , bazsalikom , csombor , újhagyma , kapor , hagyma , fokhagyma , babérlevél , sárgarépa , fehérrépa , dijoni mustár , napraforgóolaj , citromlé