Receptek

Pite bogyós gyümölcsökkel

Nábelek Zsófia receptje

2021. április 27.

Tészta
Hozzávalók:

  • 350 g liszt
  • 20 g cukor
  • 5 g só
  • 280 g hideg, felkockázott vaj
  • 80 g jéghideg víz

Töltelék
Hozzávalók:

  • 80 dkg gyümölcs (áfonya, málna vagy erdei gyümölcsök)
  • 150 g cukor
  • 40 g kukorica- vagy tápiókakeményítő
  • 2 g só
  • 1/2 kk vaníliakivonat (elhagyható)
  • 1 db tojás a lekenéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tésztát legkönnyebben késes robotgépben lehet elkészíteni, ha viszont kézzel dolgozunk, mindenképp hűtsük be az összes alapanyagot.

A lisztet, cukrot, sót és a hideg vajat a gépbe tesszük és összedolgozzuk, amíg nedves homok állagú lesz.

Ha viszont kézzel készítjük, akkor az előre felkockázott vajdarabokat a mutató és a hüvelykujjunkkal nyomjuk szét. Amikor az összes vajkockát kilapítottuk és liszttel vontuk be, meglocsoljuk a hideg vízzel és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kilapítjuk és három részbe hajtjuk, még könnyebben összeáll.

Két részre osztjuk, fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük, ezalatt könnyen nyújthatóvá dermed. Ezután a tészta egyik felét alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk és a sodrófára tekerve a sütőtálba tesszük. Belenyomkodjuk, a felesleget levágjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.

Vajazni-lisztezni nem kell a formát, a jól megsült tészta könnyen kijön belőle.


A gyümölcsöket egy fakanállal vagy spatulával óvatosan összeforgatjuk a szárazanyagokkal, amíg a keményítő és a cukor egyenletesen eloszlik rajtuk.

A behűtött tésztára halmozzuk – ha közben levet engedett, az sem baj, a keményítő besűríti sütés közben.


A pitét befedhetjük teljesen a maradék tésztával, de ha rácsosra szeretnénk, akkor ahhoz a tészta másik felét is kinyújtjuk, és nagyjából 2,5 centis csíkokra vágjuk. A csíkokat a töltelékre fektetjük, majd minden másodikat visszahajtjuk a pite feléig.



Erre fektetünk egy újabb tésztacsíkot merőlegesen, majd lehajtjuk az előzőleg felhajtott csíkokat.



Következő lépésként az előzőleg lent hagyott csíkokat hajtjuk fel, erre re jön egy merőleges csík, és így tovább, amíg befedjük a pitét.


A széleket lecsipkedjük, majd behajtogatjuk. Egy felvert tojással lekenjük a felületét. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd 200 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, amíg a gyümölcsök leve kibugyog a tésztarácsok között – ez körülbelül 55-65 perc.

Másfél-két óra pihentetés után szeletelhető, szobahőmérsékleten két-három napig eláll.


liszt , vaj , tojás , gyümölcs , vaníliakivonat , kukoricakeményítő