Nábelek Zsófia receptje
2021. április 27.Tészta
Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 20 g cukor
- 5 g só
- 280 g hideg, felkockázott vaj
- 80 g jéghideg víz
Töltelék
Hozzávalók:
- 80 dkg gyümölcs (áfonya, málna vagy erdei gyümölcsök)
- 150 g cukor
- 40 g kukorica- vagy tápiókakeményítő
- 2 g só
- 1/2 kk vaníliakivonat (elhagyható)
- 1 db tojás a lekenéshez
A tésztát legkönnyebben késes robotgépben lehet elkészíteni, ha viszont kézzel dolgozunk, mindenképp hűtsük be az összes alapanyagot.
A lisztet, cukrot, sót és a hideg vajat a gépbe tesszük és összedolgozzuk, amíg nedves homok állagú lesz.
Ha viszont kézzel készítjük, akkor az előre felkockázott vajdarabokat a mutató és a hüvelykujjunkkal nyomjuk szét. Amikor az összes vajkockát kilapítottuk és liszttel vontuk be, meglocsoljuk a hideg vízzel és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kilapítjuk és három részbe hajtjuk, még könnyebben összeáll.
Két részre osztjuk, fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük, ezalatt könnyen nyújthatóvá dermed. Ezután a tészta egyik felét alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk és a sodrófára tekerve a sütőtálba tesszük. Belenyomkodjuk, a felesleget levágjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
A gyümölcsöket egy fakanállal vagy spatulával óvatosan összeforgatjuk a szárazanyagokkal, amíg a keményítő és a cukor egyenletesen eloszlik rajtuk.
A behűtött tésztára halmozzuk – ha közben levet engedett, az sem baj, a keményítő besűríti sütés közben. ![]()
A pitét befedhetjük teljesen a maradék tésztával, de ha rácsosra szeretnénk, akkor ahhoz a tészta másik felét is kinyújtjuk, és nagyjából 2,5 centis csíkokra vágjuk. A csíkokat a töltelékre fektetjük, majd minden másodikat visszahajtjuk a pite feléig. ![]()
![]()
Erre fektetünk egy újabb tésztacsíkot merőlegesen, majd lehajtjuk az előzőleg felhajtott csíkokat. ![]()
![]()
Következő lépésként az előzőleg lent hagyott csíkokat hajtjuk fel, erre re jön egy merőleges csík, és így tovább, amíg befedjük a pitét.![]()
A széleket lecsipkedjük, majd behajtogatjuk. Egy felvert tojással lekenjük a felületét. Fél órát hűtőben pihentetjük, majd 200 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, amíg a gyümölcsök leve kibugyog a tésztarácsok között – ez körülbelül 55-65 perc.
![]()
liszt , vaj , tojás , gyümölcs , vaníliakivonat , kukoricakeményítő




