Receptek

Gyors kenyér

Nábelek Zsófia receptje

2020. április 28.
  • 430 g liszt
  • 7 g porélesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 ek só
  • 5 ek olívaolaj
  • 1 tk sópehely
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Még könnyebb

A porélesztőt feloldjuk 120 g langyos vízben, hozzáadjuk a cukrot és 5-10 percig állni hagyjuk, amíg a teteje habos lesz, az élesztőgombák beindulnak. Eközben a lisztet 300 g langyos vízzel egy tálba mérjük, dagasztókarral ruganyos tésztát keverünk belőle. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt – lassan keverjük, hogy az alaptészta felvegye a folyadékot. Hozzáadjuk a sót, és öt percig dagasztjuk, amíg ragacsos, de egynemű, hólyagos tésztát kapunk. Két evőkanálnyi olívaolajat teszünk egy tálba, belefordítjuk a tésztát, és lefedve hagyjuk a duplájára kelni – ez akár két óra is lehet. Ezután a tésztát a maradék olajjal kikent edénybe fordítjuk, az ujjainkkal megnyomkodjuk, megszórjuk a sópehellyel és 220 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

Tipp!

Ha ráérünk, hagyjuk egy éjszakát kelni a tésztát, óvatosan hajtsuk át a kiolajozott edénybe, pihentessük még egy órát, és csak ezután nyomkodjuk meg az ujjunkkal és süssük 220 °C-on. Levegős, lyukacsos kenyeret kapunk.


kenyér

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra