Receptek

Csokoládé, narancs, banán

Csokoládé, narancs, banán

Kovács Krisztina receptje

Kakaós linzer

Hozzávalók:

  • 400 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • 300 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • csipet só

Elkészítése:
Mindent beleteszünk a robotgépbe és a krémkeverő fejjel eldolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Másnap kinyújtjuk és kiszúrjuk a kívánt méretű és formájú kiszúróformával. Kicsit megszurkáljuk, majd 160 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük (1).

(1.)(1.)

Csokoládés kevert piskóta

Hozzávalók:

  • 145 g liszt
  • 30 g kakaó
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 120 g nádcukor
  • 2 db tojás
  • 120 g olívaolaj
  • 120 g tej
  • 130 g étcsokoládé
  • 50 g méz

Elkészítése:
A tejet felmelegítjük, ráöntjük a csokoládéra, folyamatos kevergetéssel feloldjuk. Egy másik tálban összekeverjük a tojást, az olívaolajat és a mézet, hozzákeverjük a felolvasztott csokihoz, majd a száraz hozzávalókkal az egészet simára keverjük. Körülbelül fél centi vékonyan kikenjük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 175 °C-on 7-8 percig sütjük (2). Miután kihűlt, a kívánt méretűre kiszúrjuk (3).

(2.)(2.)

(3.)(3.)
Narancszselé

Hozzávalók:

  • 500 g narancslé
  • 2 db narancs héja
  • 70 g cukor
  • 100 g citromlé
  • 6,5 db zselatinlap

Elkészítése:
A zselatinlapot jeges vízbe áztatjuk. Az összes többi hozzávalót felforraljuk, a narancshéjat is belereszeljük (4), és a zselatinlapokat jól kinyomkodva feloldjuk benne. Fóliával bélelt tepsibe öntjük és hűtőben egy éjszakán át hagyjuk dermedni. Amikor megdermedt, kiszúrjuk a kívánt méretűre.

(4.)(4.)

Banános étcsokoládémousse

Hozzávalók:

  • 150 g tejszín
  • 250 g étcsokoládé
  • 3 db tojássárgája
  • 150 g banán
  • 5 db zselatinlap
  • 350 g tejszín

Elkészítése:
A banánt leturmixoljuk. A 150 g tejszínt felmelegítjük, lassan a tojáshoz csurgatjuk, majd sűrűn kevergetve, lassú tűzön 80 °C-ra melegítjük vissza, levesszük a tűzhelyről és feloldjuk benne az előre hideg vízbe áztatott zselatinlapot. Ráöntjük a csokoládéra és addig keverjük, míg sima nem lesz. Hozzákeverjük a leturmixolt banánt, majd a 350 g tejszínt habbá verjük és apránként hozzákeverjük. Habzsákból félig töltjük a szilikonformákat és beletesszük a narancszselét, majd újabb réteg mousse-t töltünk rá, végül a csokoládés piskótával zárjuk (5). Fagyasztóba tesszük egy éjszakára, hogy a mousse-ok könnyedén kijöjjenek a formából.

(5.)(5.)

Kakaós glaze

Hozzávalók:

  • 140 g víz
  • 235 g cukor
  • 95 g kakaó
  • 175 g tejszín
  • 5 db zselatinlap
  • 100 g nappage (cukorszirup, bevonó)

Elkészítése:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az összetevőket a forrástól számított fél percig forraljuk, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselatinlapokat. 40 °C-ra lehűtjük. A mousse-okat kiszedjük a formából, rácsra helyezzük és egy határozott mozdulattal áthúzzuk (6), majd miután lecsöpögtek, a kakaós linzerekre helyezzük őket (7).

(6.)(6.)

(7.)(7.)

Narancsos mascarponekrém

Hozzávalók:

  • 100 g tejszín
  • 1 db narancs héja
  • 100 g porcukor
  • 50 g fehér csokoládé
  • 400 g mascarpone

Elkészítése:
A tejszínt, a cukrot, a sót és a lereszelt narancs héját felmelegítjük, felolvasztjuk benne a fehér csokoládét és langyosra hűtjük, majd összekeverjük a mascarponéval. Másnap felverjük és nyomózsákba töltjük. Felhasználásig hűtőben tartjuk.

Narancsgél

Hozzávalók:

  • 500 g narancslé
  • 100 g cukor
  • 1 db narancs héja
  • 6 g agar-agar (sűrítőanyag)

Elkészítése:
Mindent egy lábasba teszünk és felfőzzük, aztán hűtőszekrénybe tesszük, hogy lehűljön. Amikor megdermedt, termomixerben vagy turmixgépben fényesre keverjük és cumisüvegbe töltjük.

Befejezés:
A desszertet a képen látható módon narancsgéllel és narancsos mascarponekrémmel díszítjük (8, 9).

(8.)(8.)

(9.)(9.)

(10.)(10.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.