Receptek

Birkarillette rizstésztába töltve, vajtökveloutéval

Birkarillette rizstésztába töltve, vajtökveloutéval

Tivadar György 4 fő részére

BIRKARILLETTE

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg báránylapocka
  • 30 dkg bárányoldalas
  • 3 gerezd fokhagyma kierezve
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db babérlevél
  • 15 db fekete bors
  • 1 dkg rozmaring
  • 1 szál angolzeller
  • 1 kk ras el hanout fűszerkeverék
  • 1 köteg petrezselyem
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 8 dl napraforgóolaj
  • 12 lap rizstészta
  • 1 ek

ELKÉSZÍTÉSE:
A báránylapockát egyenletes darabokra vágjuk, és az oldalassal együtt sóval bedörzsöljük. A húsokat belehelyezzük az olajba, hozzáadjuk a zöldségeket, a rozmaringot, a babérlevelet és a szemes borsot, majd 85 °C-ra előmelegített sütőben 5-6 órán keresztül konfitáljuk. Amikor a hús elkészült, szálaira szedjük, majd éles késsel apró darabokra vágjuk. Az így elkészített húst a sóval, az apróra vágott petrezselyemmel, a kakukkfűvel, a reszelt citromhéjjal és a ras el hanout fűszerrel összekeverjük. Ezután 1-2 órát hűtőben pihentetjük a tölteléket, majd az előzetesen beáztatott rizstésztákba csomagoljuk. Háromszögű formákat hajtogatunk belőlük. 160-170 °C-os olajban aranybarnára sütjük.

VAJTÖK

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg hámozott, kimagozott tök, ebből
  • 25 dkg egyenletes kockára vágva
  • 4 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1 db padlizsán kibelezve, hámozva, egyenletes apró kockákra vágva
  • 1 dl olaj
  • só, bors, babérlevél

ELKÉSZÍTÉSE:
Az olajat felhevítjük, s a vékony szeletekre vágott hagymát, fokhagymát és a babérlevelet lassan üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fehérbort. Amikor elforrt, hozzáadjuk a darabolt tököt, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Közvetlenül a mixelés előtt kivesszük a babérlevelet. A többi anyagot kézi mixerrel összedolgozzuk, majd átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni. Utána a joghurtot is hozzá keverjük kézi mixerrel, és ízesítjük, ha még szükséges. Az egyenletesre vágott tök- és padlizsánkockákat tálaláskor belekeverjük a tökkrémbe.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább