Receptek

Brownie citrusos túróval és pikáns körtével

Palotai Csaba receptje

2021. július 7.
  • 300 g magas kakaótartalmú csokoládé
  • 120 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 150 g liszt
  • 1 csipet só
  • sütőpor

TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 250 g házi tehéntúró
  • 200 ml tejszín
  • 200 ml natúr joghurt
  • 3 ek kristálycukor
  • 2-2 db narancs/citrom/lime reszelt héja és leve
  • csipet só

KÖRTEÖNTET
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db körte (hámozva, felkockázva)
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 kk kínai ötfűszer-keverék
  • 200 ml víz
  • 1 db citrom leve
  • csipet só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A csokoládét a vajjal vízgőz felett folyamatosan kevergetve selymes állagúra olvasztjuk. A tojásokat a cukorral, a csipet sóval és a vaníliával gépi vagy kézi habverővel habosra keverjük. A tojásos masszához lassan és fokozatosan hozzákeverjük a csokoládét.

A lisztet a sütőporral beleszitáljuk, lágyan elkeverjük, majd a már előkészített, sütőpapírral bélelt formában egyenletesen elosztjuk, elegyengetjük.

180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük a tészta vastagságától függően.


A túrót a krém többi hozzávalójával botmixerrel vagy habverővel simára keverjük. A körtéket a vízzel, cukorral, sóval, citrommal puhára pároljuk és ízlés szerint fűszerezzük (esetleg fahéjjal vagy különlegesebb borssal is ízesíthetjük).

Az elkészült brownie-ra habzsák segítségével nekünk tetsző formát nyomunk a krémből, majd a pikáns körtét rá vagy mellé tálaljuk. Reszelt étcsokoládéval vagy pirított mandulával is megszórhatjuk.

TIPP!
A sót ne felejtsük ki desszertjeinkből az ízek harmóniája miatt!


cokoládé , vaj , liszt , tojás , sütőpor , vaníliarúd , tejszín , joghurt , tehéntúró , kínai ötfűszer-keverék , körte , narancs , citrom , lime