Receptek

Banándzsem

Banándzsem

Saly Noémi receptje

Az orvostudomány a banán számos erényét dicséri: gyomorfekélyben szenvedőknek orvosság, A-, B6-, E-, U-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt, foszfort, káliumot, kalciumot és jótékony rostokat tartalmaz. Ezek a főzés során is megmaradnak.

HOZZÁVALÓK:
  • 2,5 kg banán
  • 2 db nagy citrom
  • 1 db nagy grapefruit
  • 80 dkg cukor
  • 1 db négycentis vanília
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 mk reszelt szerecsendió
  • 1/2 dl rum
ESZKÖZÖK:

Citromnyomó, villa, reszelő, bögre, egy nagyobb tál, nagylábos, üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A jól megmosott citromok héját lereszeljük, levüket - és a grapefruitét is - kinyomjuk. A banánt villával nagyjából összetörjük, rátöltjük a citrom- és grapefruitlevet, belerakjuk a citromhéjat is, átkeverjük, félretesszük. A cukorból fél bögre vízzel kis lángon, folyamatosan kevergetve szirupot főzünk: 8 perc alatt kifehéredik, akkor ne tovább!

Hozzáadjuk a banánt, a rumot és a fűszereket (a vaníliát felhasítjuk, magját kikapargatjuk, de a héjat is belefőzzük, majd a végén kihalásszuk). Húsz percig szorgosan kavargatva rotyogtatjuk, közben leszedjük a habját. Beüvegezzük, öt percre fejreállítjuk, egy napi dunsztolás, slussz. Ha gyerek van a háznál, a rumot aromával kell helyettesíteni!

 
FELHASZNÁLÁSA:

A főzés végi maradékot rákentem egy langyos, ropogós, megvajazott császárzsömlére. A másik felénél kipróbáltam, milyen, ha a vajat picit megsózom. Még jobb volt. És akkor rájöttem, mit kéne inni hozzá: egy erős, igazi kakaót, cukor nélkül! Nyáron viszont, ha megéri, fagylalt mellé fogom kínálni: csoki, citrom...

CIFRÁZZAM?

Az Antillákrólszármazó receptváltozat szerint a nádcukorral, fűszerekkel, rummal és két citrom lereszelt héjával hidegen összekevert ban ánpürét egy órán át kell főzni, majd kihűteni, 24 órára a hűtőbe rakni, és ezt a műveletet három napon át megismételni. Az eredmény egy sima, bársonyos, nagyon intenzív ízű "banánvaj". Most nem volt időm pepecselni vele, de egyszer azt is kipróbálom, meg azt is, amelyikbe őrölt kardamom kell, meg volt még egy, jó sok grapefruittal, sőt egy egészen buja: naranccsal és fekete csokoládéval. 

 

 
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább