Saly Noémi receptje
2020. július 28.- 2 kg cékla
- 1/2 db torma (10-15 centis darab)
- 1 l víz
- 5 ek 10%-os ecet
- 4-5 ek cukor
- 3-4 kk só
- 1 kk köménymag
ESZKÖZÖK:
Főzőfazék, nagy tál, fedő, kiskés, recés kés, félliteres üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A céklát megsikálom, fölteszem főni. Mérettől függően körülbelül egy-másfél óra kell neki. Ha puha, leöntöm hideg vízzel, meghámozom, a recés késsel csinosan fölszeletelem, ráhintem a köményt. Megpucolom és forgácsokra hasítom a tormát, berakom a cékla közé.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/28/cekla_1-770x_.jpg?token=77043fda49cb21a3b76b2b71c09b091b)
CIFRÁZZAM?
Most jön a lényeg. Cifrázom. Az alábbi adagokkal két felnőtt jóllakik. Elkészítésükkel egy 8-10 éves gyerek már simán boldogul.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/28/cekla-770x_.jpg?token=bc48cb853b80a29c1d87f23f27837c77)
1. Előveszek egy üveg céklát, kinyitok egy tonhalkonzervet, fölkarikázok egy tízcentis darabka póréhagymát, egy nagy pohár tejfölben elkeverek két evőkanál mustárt, csipet cukrot és sót. Az egész mindenséget levestől, olajostól összekeverem a salátástálban. Rozskenyérrel tálalom. A műveletsor nem tart tíz percig, kész a vacsora.
2. Keményre főzök két tojást, héjastól lereszelek egy szép nagy almát, felaprítok két-három kisebb zellerszárat. Összekutyulom a fenti tejfölös-mustáros szószt. Elő egy üveg céklát, minden mehet a tálba, végül a tetejére kockázom a kemény tojást. Tojásfőzéssel együtt húsz perc, kész a vacsora.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/28/cekla_3-770x_.jpg?token=0d448c0e3ded101c0420a1731c325c88)
A cékla gyönyörű színe árulkodik hatalmas antioxidáns-tartalmáról. Lassítja a tumorsejtek növekedését, nitrogénmonoxid-tartalma pedig segíti a vér áramlását. 20 deka céklával letudtuk az ajánlott napi rostbevitel 20 százalékát, és a májunkat is hatékonyan támogattuk.
Zeller
Akár gumós zeller szárát, akár szárzellert, más néven halványítózellert használunk, jót teszünk magunkkal. A fűszeres, illatos, lédús szárak értékes rostokból állnak, és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel. A friss, zöld zeller remek kiegészítője a téli salátáknak, a piacon mindig kapni. Legjobb cimborái a dió és az alma.