Készítette: Nábelek Zsófia (Chris Morocco) receptje
2022. március 7.Fánk
Hozzávalók (kb. 16 darabhoz):
- 15 g sütőpor
- 560 g liszt
- 10 g só
- 4 db tojássárgája
- 450 g sűrű görög joghurt
- 225 g cukor
- 40 g olvasztott vaj
- liszt a nyújtáshoz
- olaj a sütéshez
Hozzávalók:
- 250 g porcukor
- 2-3 ek frissen facsart citromlé (vagy más savanykás citrus leve, a képen bergamotté)
- 1 tk citromhéj
A sütőport, a lisztet és a sót összekeverjük.
A tojássárgáját, a joghurtot, a cukrot és a vajat habverővel csomómentesre keverjük, majd spatulával (vagy robotgépben) összeforgatjuk a szárazanyagokkal, amíg a tészta éppen összeáll –
nem kell vele sokat dolgozni, ne dagasszuk vagy gyúrjuk sokáig!Ecsettel seperjük le a felesleges lisztet a tésztáról, majd 170 fokra melegített olajban süssük mindkét oldalon 1,5-2 percig. A maradék tésztát gyúrjuk össze, majd a fentiek szerint nyújtsuk és süssük ki.
Egy sütőpapírt szórjunk meg vastagon liszttel, erre borítsuk a ragacsos állagú tésztát. Szórjuk meg a felületét liszttel, helyezzünk rá egy másik sütőpapírt, így nyújtsuk ki kb. 1-1,5 centi vastagra. Emeljük le a felső réteg papírt, és szúrjunk a tésztából 8-9 centi átmérőjű korongokat, végül a közepüket is lyukasszuk ki egy kisebb kiszúróval (ezeket a kisebb gombócokat is süssük ki!).
Rácsra vagy papírtörlőre téve hagyjuk kihűlni a fánkokat.
A citromos mázhoz habverővel keverjük össze a porcukrot és a citrom (vagy bergamott) levét. Kanalanként adagoljuk a folyadékot, hogy a máz ne legyen túl híg, ha mégis az, adjunk hozzá porcukrot. Keverjük hozzá a reszelt citromhéjat (a képen bergamott), majd mártsuk meg benne a kihűlt fánkokat. Rácsra téve hagyjuk megdermedni a mázt, ez néhány percig tart.
Citrommáz helyett klasszikus fondant-nal is áthúzhatjuk.
Egyszerű (klasszikus) fondant
Hozzávalók:
250 g cukor, 110 g víz, 1 cl ecet
Elkészítése:
A hozzávalókat tegyük egy forralóba vagy lábasba, és közepes lángon kezdjük melegíteni.Amikor elérte a megfelelő sűrűséget, öntsük a szirupot egy tiszta, hőálló edénybe, amelyben kihűlésig, fehéredésig keverjük. Ugyanezt a folyamatot márványasztalon is végezhetjük, ez az úgynevezett táblázás. A kész fondant felszínét permetezzük le kevés vízzel, és konyharuhával (vagy fóliával) takarjuk le, hogy ne száradjon ki. Felhasználáskor finoman melegítsük fel, ha szükséges, lazítsuk néhány csepp vízzel.Forrás után vegyük alacsonyra a hőfokot, és addig főzzük a szirupot, amíg apró, gyorsan kipukkanó buborékokat kezd vetni (kb. 112-115 °C). Egy pohár hideg vízbe cseppentsünk egy keveset a szirupból: ha a vízből kivéve az ujjunk közt lágy golyót tudunk formázni, akkor elkészült.
Ha túl kemény, adjunk a sziruphoz kevés vizet, ha pedig túl lágy, főzzük tovább a keveréket.
liszt , tojás , sütőpor , görög joghurt , vaj , olaj , porcukor , citrom