A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Marinált zöldség langyosan ("a la grecque")

Tamás és Bittera Dóra receptje

2012. február 14.
HOZZÁVALÓK:

2 kisebb fej vöröshagyma, finomra vágva 2 db sárgarépa, 2 mm-es kockára vágva 3-4 gerezd fokhagyma, 2 mm-es kockára vágva 2 db szárzeller, 2 mm-es kockára vágva 8 dl szárnyas- vagy zöldségalaplé, vagy víz 2 dl száraz fehérbor ízesítőcsokor (póréhagyma palástja, kakukkfű, babérlevél, petrezselyemszár szorosan összekötözve) 1 db babérlevél 2 ek bors 1 ek koriandermag 8 g só 2 ek olívaolaj a pároláshoz
 

HOZZÁVALÓK:

8 db kis sárgarépa (vagy karotta) 20 dkg zöldbab 20 dkg karfiolrózsa 20 dkg gyöngyhagyma (vagy újhagyma) 20 dkg rókagomba 15 dkg paradicsom, forrázva, hámozva, kimagozva, kockára vágva 2 ek olívaolaj a pároláshoz 5 ek olívaolaj a befejezéshez 
Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptjeOlyan technológiákat szeretnénk bemutatni, amelyek segítenek megőrizni a nyári friss alapanyag lényegét, természetességét. Hogy kiszabadulhassunk néhány "kényszerzubbonyból" - amilyen például a túl sok rántás vagy a túl sok tejszín. Valamiért a "görög módra" nevet kapta a polgári konyhákon, jóllehet semmi köze Görögországhoz. Ez tulajdonképpen egy párolt vagy főtt zöldségekből készülő saláta: a zöldség fűszeres alaplében készül el, majd a végén ebből az alapléből készül rá olajos öntet.Amolyan könnyű nyári előétel, de adható garnírungnak vagy akár vegetáriánus főételnek is. A legegyszerűbb változatokban alaplé helyett a bort, az olajat és a fűszereket vízzel öntik fel, összeforralják, majd a zöldség ebben a lében készül el, és ebben is hagyják kihűlni. Hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolható. Általában hidegen tálalják, de adhatjuk langyosan is, ez utóbbira példa az alábbi recept.Alacsony keményítőtartalmú zöldségeket használunk hozzá. Például: cukkini, répa, gyöngyhagyma, borsó, szárzeller, karfiol, édeskömény, zöldbab, articsókaszív, friss fejtőbab. Garnírungnak klasszikus a csiperkegomba görög módra.

ELKÉSZÍTÉSE:

Először készítünk egy zöldségalapot: a hagymát kis lángon olívaolajon pároljuk néhány percig, majd hozzáadjuk a répát, a szárzellert, a fokhagymát. Nagyon kis lángon 5-7 percig lángelosztón pároljuk - a zöldségek ne kapjanak színt!Felöntjük a fehérborral, és 1-2 evőkanálnyira sűrítjük. Hozzáadjuk a fűszereket és az ízesítőcsokrot, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel). Felforraljuk, 40 percig hagyjuk alig gyöngyözve forrni.

ZÖLDSÉGEK
(EGY PÉLDA)

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat a paradicsom kivételével kevés olajon, lefedve pároljuk 2 percig. Felöntjük annyi fűszeres alaplével, hogy épp ellepje. Zsírpapírral lazán lefedve addig készítjük, míg a zöldség "feszes" nem lesz. A zöldséget leszűrjük, s a levet, ha szükséges, még sűrítjük (hogy pikánsan markáns legyen), és pár csepp citrommal élénkítjük még.

TÁLALÁS:

A zöldségeket serpenyőben néhány kanálnyi lében megforgatjuk, hogy bevonatot kapjon. A tányér aljára is öntünk némi levet, belekeverjük a kockára vágott paradicsomot, végül hozzáadjuk a zöldségeket. Nagyvonalúan meglocsoljuk valamilyen érett ízű olívaolajjal, meghintjük turbolyával, petrezselyemmel vagy koriander zöldjével. Langyosan tálaljuk.