Receptek

Citromos-mákos puha keksz

Nábelek Zsófia receptje

2021. október 21.
  • 340 g finomliszt
  • 40 g egész mák
  • 1 ek sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 kk só
  • 150 g kristálycukor
  • 50 g barna cukor
  • 150 g puha vaj, plusz egy kevés a sütéshez
  • 2 db nagy tojás
  • 2 db citrom leve és héja
  • 180 g kefir vagy író
  • 70 g porcukor átszitálva
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.


A lisztet, a mákot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót alaposan összekeverjük. A puha vajat és a cukrokat fehéredésig habosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citromhéjat és a citromlé felét.

Spatulával lazán hozzáforgatjuk a szárazanyagok felét, majd az írót (vagy kefirt) végül a maradék szárazanyagokat.

Szedjünk evő- vagy fagyiskanállal, esetleg nyomjunk habzsákból kb. 3 cm átmérőjű halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 5 centi távolságra egymástól.

15-20 perc alatt süssük világosra, késsel vagy hurkapálcával ellenőrizzük:

ha beleszúrjuk, csak egy-két morzsa maradjon rajta.


Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy kisebb tálban keverjük csomómentesre a maradék citromlevet és az átszitált porcukrot, ezzel a mázzal vonjuk be a kisült kekszeket.

Pihentessük fél órát, majd tálaljuk.


TIPP!
Citrom helyett használhatunk lime-ot, narancsot, ha pedig igazán különlegeset szeretnénk, egy-két csepp yuzu vagy bergamottlével is kiegészíthetjük.


liszt , mák , tojás , sütőpor , szódabikarbóna , vaj , citrom , kefír