Receptek

Vadsüldőtarja (nyak), kelkáposzta-„főzelék”

Jahni László receptje

2021. január 18.
  • 600 g vadsüldőtarja
  • 1/2 fej (kb. 300 g) kelkáposzta
  • 200 g sütni való burgonya
  • mangalicazsír: amennyi a húst ellepi
  • 8 dl zöldségalaplé
  • 120 g vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • citromlé
  • só, bors
  • egész köménymag, kakukkfű
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A csontozott nyakhúst (tarja) sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfűvel bedörzsöljük, és kötözőzsineggel megformázzuk.

Mangalicazsírban, 80 °C-on puhára abáljuk 1-2 óra alatt.


Tálaláskor a zsineget eltávolítjuk, és vastag szeletekre vágjuk, amelyeket forró serpenyőben megpirítunk.

A kelkáposzta-„főzelék” alapja egy vajmártás.


Zsiradékon finomra vágott vöröshagymát párolunk, felöntjük fehérborral, amit teljesen elforralunk. Hozzáadjuk a zöldségalaplét, felére redukáljuk. Adunk még hozzá egy kevéske citromlevet, és hideg vajjal dúsítjuk mártás állagúra.

A kelkáposztát sós, enyhén cukros vízben leforrázzuk, lehűtjük és metéltre vágjuk. Hozzátesszük a vajmártáshoz, ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, serpenyőben kipattogtatott egész köménymaggal. Kockákra vágott sült burgonyával tálaljuk a főzeléket és a pirított tarjaszeleteket.


vadsüldőtarja , kelkáposzta , burgonya , mangalicazsír , vaj , vöröshagyma , zöldségalaplé , fehérbor , citromlé , köménymag , kakukkfű