A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Citromos-mandulás tarte áfonyával

Gyurik Gábor receptje

2019. augusztus 7.

Tarte-tészta
Hozzávalók:

  • 42 g mandulaliszt
  • 325 g liszt
  • 200 g hideg vaj
  • 3 g só
  • 74 g egész tojás (1 db)
  • 250 g porcukor

Fehér csokis citromos krém
Hozzávalók:

  • 200 g fehér csokoládé
  • 250 g tejszín
  • 1 db citrom leve és héja

Áfonyazselé
Hozzávalók:

  • 300 g áfonyapüré
  • 10 g pektin
  • 100 g porcukor
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Tarte-tészta elkészítése:
A lisztet, mandulalisztet, sót, porcukrot és a hideg vajat összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást. Összedolgozzuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ameddig a tészta pihen, addig elkészítjük a krémeket.

Fehér csokis citromos krém elkészítése:
A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokit, a citrom levét és héját, majd elkeverjük.

Áfonyazselé elkészítése:
Az áfonyapürét felforraljuk, hozzáadjuk a pektinnel elkevert porcukrot, összeforraljuk és félretesszük.

Díszítő krém elkészítése:
1 dl madulatejet, 4 db tojássárgáját és 90 g keményítőt péppé keverünk. 650 g mandulatejhez hozzáadunk 1 db vaníliarudat, felforraljuk, majd beleöntjük a péppé kevert masszát és pudingot főzünk. Ha kész, kihűtjük. Kihűlés után kikeverjük 400 g felvert tejszínnel.

Összeállítás:
A tésztánkat kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és formába töltjük, majd ismét visszatesszük a hűtőbe. 15 percet pihentetjük, majd 180 °C-on 15 percig sütjük. Ha kihűltek a tarte-formák, elkezdjük betölteni: 1/3-ig töltjük a fehér csokis krémmel, majd rátöltjük az áfonyazselét, és ismét hűtőbe tesszük. A díszítő krémet nyomózsákba töltjük, ezzel díszítjük a tarte-ot, és pirított, szeletelt mandulával meghintjük.


fehér csokoládé , citrom , áfonya , mandulaliszt , porcukor , tejszín , pektin