Receptek

Csirke brokkolival, újhagymával és vajmártás

Tóth Pál receptje

2020. május 11.

  • 4 db csirkesupreme (csirkemell szárnycsonttal)
  • 5 db burgonya
  • 1 dkg vaj
  • 1 fej brokkoli
  • 2 db tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 db zeller
  • 2 dl savanyítólé
Vajmártás
Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db citrom
  • 10 dkg jéghideg vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A csirkét fokhagymás tejbe áztatjuk néhány órára, leszűrjük, papírtörlővel szárazra töröljük, majd bőrével lefelé 200°C-on 10 perc alatt készre sütjük. A brokkolit forró, sós vízben 2 percig főzzük, majd jeges vízben kihűtjük (blansírozzuk), ezután a fejet bepanírozzuk és olajban kisütjük. Az újhagymát roston megsütjük, majd a bajszát ropogósra fritírozzuk. A zellert hajszálvékonyra szeleteljük, savanyítólében marináljuk. A tányért mizunával, papsajttal díszítjük, tálaláskor vajmártást és burgonyapürét adunk hozzá.

Vajmártás elkészítése: A fehérbort a felére-harmadára forraljuk (redukáljuk) egy edényben. A vajmártáshoz felmelegítjük a tejszínt, hozzáadjuk a fehérbor-redukciót, sózzuk, majd ha felforrt, beletesszük a jéghideg vajdarabokat és habverővel selymesre keverjük. Tálalás előtt citromlevet facsarunk hozzá.


zeller , citrom , fehérbor , tojás , burgonya , brokkoli , vaj , csirkemell