Receptek

Csirke római tálban

Földi Ádám (mátranováki Faluhely Major) receptje

2020. április 23.

PÁCLÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 3 ek méz
  • 3 db citrom, félbevágva
  • 6 db babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • 1/2 csokor petrezselyem szára
  • 4 l víz
  • 20 dkg durva szemű só
  • 20 szem bors
  • esetlegesen: 1 fej fokhagyma félbevágva

HÚS
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db csirke, konyhakészen
  • páclé
  • só, bors
  • esetlegesen: csípőspaprika-krém vagy chiliszósz vagy tabasco

ZÖLDSÉGKÖRET
HOZZÁVALÓK:

  • 24 gerezd fokhagyma, héjában
  • 3 kis fej hagyma, félbevágva
  • 4 db érett paradicsom, hámozva, nagyobb darabokra vágva
  • 12 db zöld olajbogyó
  • 100 ml olívaolaj
  • 100 ml száraz fehérbor vagy száraz vermut
  • 50-60 g vaj
  • szalonnabőrke
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Páclé elkészítése: A hozzávalókat felforraljuk, egy percig forrni hagyjuk, közben kevergetjük, hogy a só feloldódjon. Hagyjuk kihűlni, hűtőszekrénybe tesszük.

Hús elkészítése: A csirkére öntjük a hideg páclevet, hogy éppen ellepje. 2-6 óráig állni hagyjuk. A csirkét kivesszük, szárazra töröljük, sózzuk-borsozzuk, bedörzsöljük a csípős szósszal.

Zöldségköret elkészítése: A római tálat 1 órára vízbe áztatjuk. Utána elrendezzük benne a zöldségeket a bőrkével, felöntjük a folyadékokkal. A zöldségágyra ültetjük a fenti módon előkészített, nyers csirkét. A tálat lefedve tesszük a hideg sütőbe, a hőmérsékletet 180 °C-ra állítjuk. Egy óra elteltével az edényt kivesszük, fedelét levesszük, 10 percig állni hagyjuk. Közben maximumra (vagy grillfokozatra) állítjuk a sütőt. Ilyenkor a csirke sápadt-félkész állapotban van. Bedörzsöljük vajjal, és a római tálban már fedél nélkül tesszük vissza a forró sütőbe. (Éttermi viszonyok közt szalamander alá.) Addig sütjük, míg szép pirult-barna színt nem kap. Ez lehet 15-20 perc (szalamanderben rövidebb idő).

TÁLALÁS:
A csirkét daraboljuk és a zöldkörettel tálaljuk.


paprika , paradicsom , bors , , szalonnabörke , csirke , vöröshagyma , fokhagyma , chiliszósz , kakukkfű , babérlevél , citrom , méz