Receptek

Gyorsan elkészíthető meggyes-mandulás galette

Tefal receptje

2020. július 16.

Tészta hozzávalók:

  • 225 g liszt
  • 150 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 4-5 ek hideg víz

Meggy-töltelék hozzávalók:

  • 400-500 g friss meggy
  • 2-3 ek nádcukor


Mandulakrém hozzávalók:

  • 35 g vaj
  • 35 g nádcukor
  • 0,5 felvert tojás
  • 50 g mandulaliszt
  • + maradék 0,5 felvert tojás és 1 ek nádcukor a galette lekenéséhez
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Milyen a tökéletes nyári sütemény? Az biztos, hogy van benne valamilyen piros gyümölcs, amiből ilyenkor hétről hétre változatos és friss kínálatot találunk a piacokon. A másik ismertetőjegye pedig, hogy gyorsan elkészíthető, hiszen senkinek sincs kedve órákon át időzni vele a strandolás, vagy egyéb nyári tevékenységek helyett.

Az eper tavaszi érkezését követően sorban jön a cseresznye, meggy, ribizli, málna, egres, áfonya és a szeder, melyek amellett, hogy minden fogást ínycsiklandóvá varázsolnak, élettani és táplálkozási szempontból is nagyon előnyösek, a süteményeknek pedig könnyed, frissítő ízt kölcsönöznek. A könnyű és finom gyümölcsös galette, robotgéppel pillanatok alatt elkészíthető.

Ez a francia sütemény ropogósra sült omlós tésztája révén bármelyik nyári gyümölccsel tökéletes harmóniát alkot, mi most friss meggyel és istenien krémes mandulás töltelékkel készítettük el.

Meggyes-mandulás galette elkészítése:
A lisztet és a porcukrot beleszitáljuk a robotgép keverőtáljába, majd hozzákockázzuk a hideg vajat és a krém-keverőlapáttal közepes fokozaton homok állagúra keverjük. Ekkor több részletben hozzáadjuk a hideg vizet, majd amint a tészta labdává áll össze, a konyhapultra borítjuk, majd lapos korongot formázunk belőle és átlátszó fóliába csomagolva minimum 1-1,5 óráig a hűtőben dermesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a meggyet kimagozzuk, majd összekeverjük a nádcukorral és félretesszük. A puha vajat a robotgép keverőtáljában krémesre keverjük a nádcukorral, majd hozzáadjuk a felvert tojás felét (a másik felét félretesszük a tészta lekenéséhez) és végül a mandulalisztet. Az így elkészített mandulakrémet is félretesszük.

A galette tésztát a hűtési idő lejártával egy sodrófával lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk (készíthetünk több kisebb galettet is), a széleit viszonylag szabályosra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tészta közepét megkenjük a mandulakrémmel, majd ráhalmozzuk a levétől kinyomkodott meggyet, végül ráhajtogatjuk a tésztaszéleit a töltelékre. A tésztát megkenjük a maradék felvert tojással, megszórjuk nádcukorral, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

liszt , vaj , porcukor , meggy , nádcukor , tojás , mandulaliszt