Receptek

Nizzai szendvics (pan bagnat)

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. augusztus 5.
  • nyers vegyes saláta
  • kemény tojás
  • zöldség (zöldbab vagy articsóka)
  • paradicsom, zöldpaprika, uborka, retek
  • hagyma, fokhagyma
  • szardella
  • fekete olajbogyó
  • olívaolaj
  • fehérborecet
  • snidling
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A „pan bagnat” annyit jelent, hogy „áztatott kenyér”: egy olajjal és ecettel meglocsolt, friss zöldséges szendvicsről van szó. Eredetileg egy nagyobb zsemlére hasonlító cipóféléből készül, de használhatunk hozzá bagettet is. A nizzai saláta hozzávalói kerülnek bele.

A NIZZAI SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:

Provence emblematikus ételeinek egyike: nyers vegyes saláta hallal és kemény tojással, melybe hagyomány szerint kerülhet egy főtt zöldség is (zöldbab vagy articsóka).

Paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát, retket szeletre vagy kockákra vágunk. A hagymát hosszában vékonyra, a fokhagymát finomra vágjuk. A zöldsalátaleveleket tépdessük.

Mindezt elrendezzük a tálon, és kilencperces főtt tojást helyezünk rá, cikkre vágva. Erre jön az apróra vágott szardella, a tonhaltörzs, és néhány kimagozott, félbevágott fekete olajbogyó. Leöntjük olívaolajjal és fehérborecettel, megszórjuk snidlinggel.

A SZENDVICS ELKÉSZÍTÉSE:
A fenti hozzávalókat előkészítjük, a friss cipót félbevágjuk, kikanalazzuk a belét, hogy helyet teremtsünk a salátának.

Mindkét felét meglocsoljuk olívaolajjal és kevés borecettel. Erre rétegezzük a nizzai saláta hozzávalóit, majd a kenyér két felét egymásra borítjuk,

feszesen zsírpapírba vagy műanyag fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.




tojás , vegyes saláta , paradicsom , zöldpaprika , zöldbab , uborka , retek , szardella , fekete olajbogyó , olívaolaj , fehérborecet , snidling , hagyma , fokhagyma