Receptek

Tojásleves

Tojásleves

Pesti István receptje, 6-8 fő részére

LEVES

HOZZÁVALÓK:

  • 1 dl olívaolaj
  • 3 db salottahagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 1/2 gerezd fokhagyma
  • 2 szár angolzeller
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 3 cl Noilly Prat vermut
  • 1 tk paradicsompüré
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 l alaplé
  • 1 tk fűszerkömény
  • 2 db babérlevél
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 szál lestyán
  • 1 tk ecet

BUGGYANTOTT TOJÁS

HOZZÁVALÓK:

  • 10 db tojás
  • 1 dl ecet

ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségeket az olajon néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Ha ezzel is lepirult, felöntjük a vermuttal és visszaforraljuk. Megszórjuk fűszerpaprikával és felengedjük az alaplével. Hozzáadjuk a pirított köményt, a babérlevelet és megsózzuk. Amikor a zöldségek megfőttek, petrezselyemmel, lestyánnal és 1 teáskanál ecettel frissítjük a levet. Leszűrjük. Enyhén gyöngyöző ecetes-sós vízben egyenként három perc alatt megfőzzük a buggyantott tojásokat.

TOJÁSKRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 50 g + 100 g vaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 5 db főtt tojás
  • 1 kk mustár
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:
A tejből, 50 g vajból és a lisztből besamelmártást készítünk: a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, az egészet összeturmixoljuk a tojásokkal és a mustárral.

A TÁLALÁSHOZ:

  • pirított barna kenyér
  • pácolt/savanyított gyöngyhagyma
  • japán petrezselyem
  • snidling
  • pirított, szeletelt, sózott szalonna

Tálaláskor tálkákba, csészékbe osztjuk a buggyantott tojást, befedjük a szalonnával, megszórjuk az apróra vágott snidlinggel. Meglocsoljuk a tojáskrémmel, megszórjuk szeletelt gyöngyhagymával, petrezselyemmel díszítjük. Forrón tálaljuk a levessel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.