Receptek

Csirkemájas terrin

Csirkemájas terrin

David Rathgeber receptje.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 db salotta, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 50 dkg szárnyasmáj, kierezve, csíkra vágva
  • 40 dkg sertéstoka és császárhús csíkra vágva
  • 10 dkg vékonyra vágott füstöletlen nyers szalonna
  • 50 ml konyak (vagy brandy)
  • 50 ml száraz fehérbor
  • 2 g négyfűszerkeverék
  • 23 szál kakukkfű
  • 15 g só
  • 2 g frissen őrölt bors sóvirág, frissen tört bors a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉSE:

A hagymát és a fokhagymát kevés zsiradékon pároljuk, 12 percig. A májat és a húst ledaráljuk, hozzáadjuk a sót, a borsot, a konyakot, a bort, a kakukkfűleveleket és a négyfűszerkeveréket. Bele keverjük a kihűlt hagymát fokhagymát. Műanyag fóliával lefedjük, egy éjszakára (ha lehet, egy napra) hűtő szekrénybe tesszük. A szögletes terrinformát kibéleljük a vékonyra szelt szalonná val – úgy, hogy a peremén lógjon túl. Beletöltjük a hús masszát, ráborítjuk a széleken túllógó szalonnát, a fölösleges részeket levágjuk (a szalonna ne lapolódjon át). Víz fürdőben 130 °Con 2,53 óra alatt 6465 °Cos mag hőmérsékletig készítjük. Kivesszük, levesszük a fedelet, majd 1520 perc pihenés után falappal és 1520 dkg-os nehezékkel kissé lenyom tatjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt legalább 2 napig hűtőszekrényben pihentetjük, ezalatt összeérik az íz és az állag. (David Rathgeber otthon 10 napig vár, mielőtt megvágná.)

TÁLALÁS

A terrinből 1,5 cm vastag szeleteket vágunk, nagy lángon pirított friss kenyérrel és salátával tálaljuk. A budai bisztróban majonézes uborkás zellersalátával tálalták, néhány csepp olívaolajjal és néhány kristálynyi sóvirággal.

MEGJEGYZÉS

Nyers szalonna helyett használhatunk sertésfátylat, amit előre lehet rendelni jobbfajta hentesnél.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább