Receptek

Túrós lepény

Az Ínyesmester Nábelek Zsófia által átdolgozott receptje

2020. november 17.

Tészta
Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g zsír
  • 2 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 10 g élesztő
  • 1 ek cukor

Töltelék
Hozzávalók:

  • 1 kg zsíros túró
  • 60 g vaj
  • 2 db tojás
  • 200 g cukor
  • 1 db citrom héja
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 dl tejföl
  • 100 g mazsola (elhagyható)

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tésztához a lisztet, vajat és a zsírt elmorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a tojásokat, a tejfölben elkevert élesztőt, cukrot és egy csipet sót. Könnyen formázható tésztát kell kapnunk, amit lisztezett felületen 1 centi vastagra nyújtunk, majd sodrófa segítségével tepsibe tesszük. A széleken lenyomkodjuk, az Ínyesmester leírása szerint a széleken kicsit felhajtjuk. Villával megszurkáljuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 5 percig elősütjük, majd kivesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a túrót átpasszírozhatjuk, de ha darabosabban szeretnénk, elég csak robotgéppel kikeverni a puha vajjal, a tojások sárgájával, a cukor felével, a citromhéjjal és a vaníliával.



Ha mazsolát is használunk, áztassuk 10 percre meleg vízbe, majd szűrjük le és adjuk a túróhoz. A tojásfehérjéből és a maradék cukorból selymes habot verünk, majd a túróhoz forgatjuk. Simítsuk egyenletesen az elősütött tésztára, majd kenjük meg a tetejét tejföllel, ez megakadályozza, hogy kiszáradjon, plusz egy vékony fényes réteget képez a lepényen.

170 ºC-on 25-30 percig sütjük, felszeletelés előtt hagyjuk fél órát hűlni.



liszt , vaj , zsír , tojás , tejföl , élesztő , túró , vaníliarúd , citrom héja , mazsola

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

További receptek