Receptek

Sárgadinnyedzsem

Sárgadinnyedzsem

Saly Noémi receptje

Ha beleütközöm a piacon egy halom picit nyúlrágta, picit sáros - és emiatt viccesen olcsó - sárgadinnyébe, nyomban eszembe jut nagymami, aki esküdött a nyulak tévedhetetlen szimatára: ugyanolyan biztonsággal választják ki a legjobb példányokat, ahogyan a rigók a tuti cseresznyét. Megmentek párat az enyészettől: némi szimatolgatás után már gurulnak is a cekkerbe. Lesikálva, meghámozva boldogan vigyorognak a zaftos gyümölcsszeletek, egy egész szmájli-hadsereg, az elkészült dzsem pedig illatosan csurran: maga a meleg koraősz. Édes, mint nagymami mosolya, amikor valamikor régen elénk tette a palacsintát meg a lekvároscsuprot.

HOZZÁVALÓK:
  • 5 kg sárgadinnye (héjastól mérve) 
  • 1,5 kg cukor 
  • 3-4 db citrom 
  • 1 db tízcentis vanília 
ESZKÖZÖK:

Vájdling, nagy lábas, éles kés, kis merőkanál, befőttesüvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A citromokat egy-két napig áztatjuk, többször cserélve rajtuk a vizet.

A dinnyét megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágva meghámozzuk, majd felkockázzuk. Héjastól felkarikázzuk a citromot.

A cukorból egy pohár vízzel szirupot főzünk.

Amikor teljesen megolvadt és jó forró, folyamatosan kavargatva hozzáadjuk a dinnyét és a citromot.

A vaníliát félbevágjuk, a magját kikapargatjuk, s azt is meg a héjat is belerakjuk.

Fődögél csöndesen, míg a dinnye meg nem puhul. A habját le kell szedni. Ha túl sok levet eresztett, azt érdemes leszűrni, külön visszatenni a tűzre, hogy sűrűsödjék, majd rátölteni a gyümölcsre és még egyet rottyantani rajta (vagy külön beüvegezni, és majd szörpnek vagy turmixokhoz használni).

Kihalásszuk a vaníliát, a dzsemet gyorsan, forrón üvegekbe kanalazzuk. A citromból üvegenként csak egy-két karikát hagyjunk benne, különben félő, hogy kesernyés lesz a mű. Lezárjuk, 5 percre fejreállítjuk, mennek másnapig a dunsztba, aztán a spájzba. Kell egy kis türelem: a dinnye pár hónapnyi ácsorgás után ér a csúcsra.

CIFRÁZZAM?

Először is érdemes játszani a sárga- és a zöldbélű változatokkal: ha nem főzzük túl, szép, színes dzsem lesz a keverékükből. Ugyanez igaz a citromra: egy-két zöld példány szép is, jó is bele, de ezt nem kell túlzásba vinni, mert elnyomja a dinnye ízét. Másodszor: a sárgadinnyét nyugodtan lehet társítani akár fehér, akár sárga húsú őszibarackkal: nagyon jól kiegészítik egymást. És végül: pár üveget - vagy az összeset - meg lehet bolondítani egy kis citromfűvel és/vagy rummal, de ez utóbbi esetén meg kell jelölni a címkét: csak felnőtteknek!

FELHASZNÁLÁSA:

Vajas pirítósra, kalácsra, palacsintába, pitébe, tejberizshez vagy tejbegrízhez, de egy pohár kefirrel vagy joghurttal is nagyon finom. (Sose veszek a "gyümölcsjoghurtnak" csúfolt vegyi fegyverekből: a piaci tejesemnél kapható friss, natúr joghurtba keverem a saját dzsemjeimet. Sokkal olcsóbb, ezerszer jobb, és tudom, hogy mi van benne.)


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.