A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Csirkemájas töltött sertés dagadó

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2019. március 21.
  • 2 db zsemle
  • 3 dl langyos tej
  • 25 dkg darált csirkemáj
  • 10 dkg darált füstölt szalonna
  • 2 db tojás
  • 2 tk só
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk majoránna
  • 1 kg sertésdagadó felszúrva
  • só, bors
  • 2 ek zsír
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra.

Elkészítjük a tölteléket: a zsemlét felkockázzuk, és leöntjük a langyos tejjel, hagyjuk állni, amíg beszívja a tejet, majd kinyomkodjuk. Összekeverjük a darált csirkemájjal és füstölt szalonnával (kérjük meg a hentesünket, hogy darálja le, ha nincs otthon darálónk). Belekeverjük a két tojást, végül a sót, a pirospaprikát és a majoránnát. Alaposan összedolgozzuk, elkeverjük a masszát és habzsákba tesszük, ezzel tudjuk legkönnyebben megtölteni a húst.

A dagadót kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd a habzsák segítségével megtöltjük. A végét hústűvel lezárjuk. A húst konyhai zsinórral néhány centinként körbe is kötözhetjük, hogy szebben tartsa a formáját.

Tepsibe rakjuk, a tetejére tesszük a két evőkanálnyi zsírt, és aláöntünk kb. fél deci vizet. 1,5 órán át sütjük, majd felvesszük a sütő hőfokát 200 °C-ra, és további 20 percig sütjük, amíg szépen megpirul. Teljesen kihűtve (másnap) lehet legszebben szeletelni.


szalonna , csirkemáj , sertésdagadó , pirospaprika , majoranna , tojás , tej , zsemle