Receptek

Csülkös körömpörkölt, kovászolt zöldségek

Csülkös körömpörkölt, kovászolt zöldségek

Elek Balázs receptje (4 fő részér)

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg sertésköröm
  • 5 dkg bőrös csülök
  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 kk pirospaprika
  • 1 kk kömény
  • 1 kk majoránna
  • só, bors
  • 2 ek mangalicazsír
  • 2 db paradicsom
  • 1 db édes paprika
  • 1 db erős paprika

ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókból hagyományos pörköltet készítünk, ügyelve arra, hogy a köröm könnyen le tud égni, tehát ne hagyjuk hosszú ideig őrizetlenül. Fontos a jó minőségű sertészsír. Ha lehet, kerüljük az étolajat, mert azzal már az elején elrontjuk.

A hagymát, fokhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. Kevés vízzel kétszer-háromszor felöntve zsírjára pirítjuk, hogy a paprika minden íze kijöjjön, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót.

Amikor elkészült, még melegen (nem forrón) eltávolítjuk az összes csontot a körmökről, és egy fólia segítségével feltekerjük, formázzuk a húst, majd hűtőbe tesszük.

A szaftot leszűrjük és a tetején lévő zsír nagyját leszedjük róla, mikor kidermedt a hűtőben. A kihűlt húst szép darabokra vágjuk, és megmelegítjük a szaftban. Friss, ropogós héjú kenyér javallott hozzá.

KOVÁSZOLT ZÖLDSÉGEK

Szinte bármilyen idényzöldség, az év bármely szakában: befőttesüvegben, friss, kovászos kenyérrel, fokhagymával, mustármaggal, kaporral és borssal, illetve a vízhez literenként egy nagy kanál sóval, négy nap alatt kiváló kovászolt zöldségeket készíthetünk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.