Pethő Balázs receptje
2019. október 15.- 25 dkg liszt
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- csipet só
KENÉSHEZ
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 ek vaníliás cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a sót egy tálban dagasztani kezdjük – legalább 10-15 percig dolgozunk a tésztán, amíg hólyagos, ruganyos lesz. Konyharuhával lefedve, meleg helyen hagyjuk kelni egy órát. A puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, amíg kenhető masszát kapunk. A tésztát átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a vaníliás vajjal. Feltekerjük, mint egy kakaós csigát, és körülbelül tízcentis hengerekre daraboljuk. Kivajazott tepsibe tesszük, nem túl szorosan egymás mellé, és még fél órát hagyjuk kelni. 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
