Receptek

Egyben töltött kelkáposzta

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. július 15.
  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg rizs
  • 1+1 csokor kapor
  • 1,5 liter víz vagy szárnyasalaplé
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek fehérborecet
  • 1 kk méz
ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Az eredeti, Töltött saláta recept fejes salátával készül, de „készíthetjük kelkáposztából is”. Én ezt választottam.

Lefejtjük a kelkáposzta leveleit.

Kb. 10-15 egész levélre lesz szükségünk,

a többinél nem baj, ha nem teljesen ép, azokból töltelék lesz. A megmaradt közepét csíkokra vágjuk. Forró, lobogó, sós vízben 2-3 adagban előfőzzük a leveleket, adagonként kb. 4-5 percig. Egy konyharuhán szárazra itatjuk.

A káposzta felcsíkozott közepét főzzük utoljára. A töltelékhez összekeverjük a darált húst a rizzsel, fél csokor aprított kaporral, sózzuk, borsozzuk. Egy kerek jénai tálat kibélelünk konyharuhával. Kibéleljük a káposzta legnagyobb leveleivel, úgy, hogy a levelek átfedjék egymást. A vastagabb, eres felük legyen kívül.

Először a hús harmadát tesszük bele, arra jön egy réteg levél. Ne töltsük szorosan, mert a rizs még dagadni fog. Ezt még kétszer megismételjük, a tetejére kerül a felaprított káposzta. Ráhajtjuk a kilógó leveleket, befedjük a tölteléket. A konyharuhát szorosan összekötjük.

A sütőt előmelegítjük 170 C°-ra. A becsomagolt káposztát (a konyharuhával együtt) egy nagy lábasba helyezzük, és ráöntjük az alaplevet, amibe beleteszünk fél csokor kaprot.

Lefedjük, és 2 órán át pároljuk.

Utána kivesszük, kissé lehűtjük, majd kibontjuk, megfordítjuk, gyönyörűen egyben marad. A léből eltávolítjuk a kaprot, majd a keményítővel kikevert tejföllel besűrítjük, végül friss aprított kaprot keverünk bele. Néhány percre a grillbe tehetjük, hogy megpiruljon a teteje.


darált sertéshús , kelkáposzta , rizs , kapor , szárnyasalaplé , tejföl , fehérborecet , méz , étkezési keményítő