Litauszki Zsolt receptje
2020. július 16.- 40 dkg vadlazac
- 1 csokor kapor
- 50 dkg uborka
- 1/2 dl bodzaszörp
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- lecsepegtetett tejföl
- 3 ek cukor
- 3 ek só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
Egy konyharuhában a tejfölt éjszakára felakasztjuk a hűtőbe, hogy lecsepegjen belőle a víz, hogy a végén szép száraz legyen a tejfölünk.
A lazacot is előző nap pácoljuk be: kb. 3 óra hosszat kell pácolódnia.
A pácléhez adunk sót, cukrot, kaprot, illetve a citrom és a narancs héját. A pác el kell hogy lepje a lazacokat. 3 óra után kivesszük a hűtőből a lazacot, nedves ruhával letöröljük, és másnapig pihentetjük.
Az uborkát meghámozzuk, néhány szalagot félreteszünk a díszítéshez, a többinek a levét gyümölcspréssel kinyerjük. Kevés citromlével és a bodzaszörppel ízesítjük, a végén hozzáadunk egy csipet sót.

vadlazac , kapor , uborka , bodzaszörp , narancs , tejföl , citrom