A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Elbűvölő citromdzsem

Saly Noémi receptje

2018. február 16.
  • 2 kg citrom
  • 1,5 kg cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Kisgyerekkoromban egyáltalán nem volt könnyű déligyümölcshöz jutni. Narancsot hétévesen ettem először, a tesóm küzdött meg érte valamelyik belvárosi csemegében. Hideg volt és savanyú, de isteni. Banánt nem láttunk. Szárított fügét néha. A teába nagymama citrompótlót pottyantott, jobb volt a semminél, de közben arról ábrándozott, hogy teheráni éveik alatt milyen finom citromdzsemeket főzött, mert ott mindig lehetett kapni, sőt a háború előtt Budapesten is… Nem tudtam elképzelni.

Aztán eljött az idő, amikor már egész évben volt citrom, tél vége felé pedig olcsó lett. Remélem, februárban most is lemegy az ára, és egy szép napon az egész lakást betölti a rotyogó dzsem mámorító illata. És amikor megteltek az üvegek, jön a jutalomfalat: hamar csinálok egy jó sötét pirítóst, megkenem friss házi vajjal, és álltó helyemben rákanalazom a maradékot.

ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, egy kis tál, egy nagy tál, nagyfazék, teatojás vagy tüllzacskó, üvegek, celofán.ELKÉSZÍTÉSE:
A citromokat meleg vízzel, kefével alaposan lesikáljuk, végüket lenyisszantjuk, majd nagyon éles, rozsdamentes késsel héjastól vékonyra karikázzuk (ha nagyok, esetleg félbe is vágjuk). A magokat gondosan kipiszkáljuk, egy kis tálka vízben félretesszük: még szükség lesz rájuk.

A gyümölcsöt két napig áztatjuk, a vizét naponta kétszer-háromszor cseréljük, végül jól lecsepegtetjük.

A héj addigra megpuhult, és keserű íze sokat enyhült. A kimentett magokat tüllzacskóba rakjuk (teatojás is megteszi). Bele fogjuk főzni a dzsembe, a bennük lévő pektintől szépen megkocsonyásodik.

A cukorból egy bögre vízzel szirupot főzünk, és amikor gyöngyözni kezd, belelapátoljuk a citromkarikákat. Hagyjuk újra felforrni, majd lecsendesítjük, és a magokkal együtt fél óráig főzzük. Forrón beüvegezzük, öt percre fejre állítjuk, másnapig ülnek a dunsztoló kosárban.CIFRÁZZAM?
Mehet bele egy-két zöld citrom (lime), darabka vanília, pár szem szegfűszeg, egy-két szelet friss gyömbér, netán egy narancs vékonyan lehámozott, kiáztatott és finomra vagdalt héja (persze nem mind egyszerre!). Lehet azt is, hogy a citromot nem karikázzuk, hanem felkockázzuk – nagymama úgy csinálta.FELHASZNÁLÁSA:
Vajas pirítóssal reggelihez (mennyei!); süteményekbe, krémekbe, palacsintába; joghurthoz vagy kefirhez keverve.A citrom (Citrus limon) a rutafélék családjába tartozik. Őshazája az indiai Kasmír vidéke, de ma már minden alkalmas éghajlatú területen nagy mennyiségben termesztik. Egész évben folyamatosan terem, erre gondos ápolással még a lakásban is rá lehet bírni. Virága fehér, illatos. Gyümölcsének elsősorban a levét használjuk, reszelt héját pedig fűszerként.

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ám ez melegítéskor lebomlik. Ha a citromot gyógyszerként akarjuk használni, ne facsarjuk forró teába, és cukrot se tegyünk hozzá! A friss, natúr citromlé vírus- és baktériumölő, vízhajtó, fogyasztó és vértisztító hatású. Kalcium- és magnéziumtartalma miatt csökkenti az izomfájdalmakat. Furcsa, de a benne lévő citromsav ellenére lúgosít, így a gyomorégésnek, másnaposságnak is hatásos ellenszere.

citrom , cukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra