Receptek

Körömpörkölt szűzzel és pirított burgonyával

Horváth Szilveszter receptje:

Körömpörkölt szűzzel és pirított burgonyával

A PÖRKÖLT

HOZZÁVALÓK:

  • 40 g sertészsír
  • 4 db mellső sertésköröm
  • 20 dkg vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma szeletelve
  • 15 g fűszerpaprika
  • 5 g köménymag pirítva, finomra vágva
  • 5 dl szárnyasalaplé
  • 15 dkg friss zöldpaprika kockára vágva
  • 5 dkg friss paradicsom kockára vágva

ELKÉSZÍTÉSE:

A lábakat alaposan megtisztítjuk, 40 gramm zsíron körbepirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, rövid idő múlva a fokhagymát is. Végül hozzáadjuk a fűszerpaprikát, köménnyel, friss borssal fűszerezzük, sózzuk, majd szakaszosan adagoljuk az alaplevet (mindig rövid legyen rajta a lé).

Félidőben hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot. Amikor a csontot már ki tudjuk venni, a levet szűrőn átpasszírozzuk. Fontos: hogy a zöldséghéj ne kerüljön bele, a mártás legyen krémes-selymes. Így egyébként a mártás jobban is köti a zsiradékot, nem válik szét alkotóelemeire, nem fog külön úszni a zsír a tetején.

A BURGONYA

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg burgonya
  • 5 g köménymag pirítva, finomra vágva
  • 1 fej hagyma finomra vágva
  • 20 g sertészsír (vagy libazsír)
  • szőlőmagolaj
  • 4 szál petrezselyem levelei
  • só, frissen őrölt bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A burgonyát megmossuk, sós vízben, héjában megfőzzük. Éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor hámozzuk, szeleteljük, teflonserpenyőben, kevés sertészsíron, hagymával pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Mozsárban kevés olajjal petrezselymet pépesre törünk, tálaláskor belekeverjük a krumpliba.

A SZŰZPECSENYE

HOZZÁVALÓK:

  • 32 dkg sertésszűz hártyázva
  • 1 l víz
  • 60 g só
  • 1 szál rozmaring
  • 20 g sertészsír
  • 1 gerezd fokhagyma megzúzva

ELKÉSZÍTÉSE:

A szűzpecsenyét 6 órára 6 százalékos sóoldatba tesszük, majd 1 órán át hideg vízben kiáztatjuk. Rozmaringgal vákuumcsomagoljuk, 60 °C-os vízfürdőben 40 percig készítjük. Ezután kivesszük a csomagból, kevés zsíron lassan körbepirítjuk, borsozzuk, 60 °C-os helyen pihentetjük.

A nem túl markáns szűzpecsenye a sós pácolástól ízesebb és szaftosabb lesz. A külsejére igyekezzünk lassú pirítással „pecsenyés” pörzsréteget vonni. A körbesütéshez tehetünk egy szétlapított gerezd fokhagymát is a zsiradékba.

Háztartási körülmények között a húst röviden körbepirítjuk, alufóliába csomagoljuk, 20 percre 80 °C-os sütőbe tesszük, tálalás előtt serpenyőben újra körbepirítjuk, közben zsiradékkal locsolgatjuk.

TÁLALÁS:

Gyűrűforma segítségével a burgonyát a tányérra préseljük. Erre kerül az ujjnyi vastagra szelt szűzpecsenye, köré kanalazzuk a csontozott körömpörköltet. Adjunk hozzá csípős zöldpaprikát vagy csili paprikát.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.