A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Eper-túró duett sorbet

Győrffy Árpád receptje

2015. július 3.
  • 50 dkg eper
  • 1 db narancs
  • 50 g kristálycukor

TÚRÓKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 60 g tehéntúró
  • 25 g kristálycukor
  • 1 dl tejszín (habbá verve)
  • 1 db tojás
  • 1 db lapzselatin
  • 1/2 rúd vanília

GOMBÓC
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg tehéntúró
  • 30 g búzadara
  • 1/2 db tojás
  • citromhéj, csipet só, porcukor

„SZIVACS” PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:

  • 30 g búza finomliszt
  • 80 g kristálycukor
  • 3 db tojás
  • 1 db narancs

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

TÁLALÁSHOZ:
Friss eper és mentalevelek.

ELKÉSZÍTÉSE:
A sorbethez a megmosott epret egy forralóban lassú tűzön szétfőzzük a narancslével és a kristálycukorral, majd átpasszírozzuk egy szűrőn, és fagylaltgépbe tesszük. A túrókrémhez a tojást a cukorral és a vaníliával vízgőzön felhabosítjuk, majd hozzáadjuk az előre beáztatott és jól kinyomkodott lapzselatint, az áttört tehéntúrót, végül hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A gombóchoz a hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, legalább egy órát hűtőben pihentetjük, majd 20 grammos gombócokat formázunk belőle. Közvetlenül tálalás előtt enyhén sós, cukros vízben kifőzzük, és házi morzsába forgatjuk. A piskótához a tojást, a lisztet, a cukrot, a narancs héját és a fél narancs levét botmixerrel összeturmixoljuk, átszűrjük és habszifonba töltjük. Egy patront csavarunk bele, és legalább egy órát pihentetjük a hűtőben. Közvetlenül tálalás előtt egy közepes méretű szufléformát félig töltünk a masszával, és mikrohullámú sütőben 1 percig sütjük a legerősebb fokozaton.


eper , túró