Receptek

Préselt dagadó lecsós vajtökkel, kaporzselével

Bicsár Attila receptje

2020. szeptember 23.

HOZZÁVALÓK A DAGADÓHOZ:

  • 600 g mangalicadagadó
  • 100 g tejszín
  • 1 db tojás
  • 2 db főtt tojás
  • 4 db zsemle
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tej
  • ízlés szerint só, bors, őrölt köménymag

HOZZÁVALÓK A VAJTÖKHÖZ:

  • 600 g gyalult tök
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db sonkahagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db sárga paprika
  • 200 g tejföl
  • ízlés szerint só, fehérborecet, cukor

HOZZÁVALÓK A LECSÓPÜRÉHEZ:

  • 50 g mangalicaszalonna
  • 1 ek mangalicazsír
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 db sárga paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db csili
  • ízlés szerint só, őrölt fűszerpaprika, őrölt köménymag

HOZZÁVALÓK A KAPORZSELÉHEZ:

  • 1 nagy csokor kapor
  • 400 g víz
  • 8 db lapzselatin
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A töltelékhez a zsemléket tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáreszeljük a főtt tojásokat, belekeverjük a reszelt fokhagymát, a felaprított petrezselymet, a friss tojást és a fűszereket, jól összedolgozzuk.

A húst vízszintesen kettévágjuk, téglalap alakúra formázzuk. A leeső húsdarabokat ledaráljuk vagy apróra vágjuk, összekeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, köménnyel. A formázott dagadót sózzuk, borsozzuk, keresztben kettévágjuk.


A dagadó egyik felét egy zsírral kikent tűzálló edénybe tesszük, megkenjük a darálthús-pép felével, rákenjük a tojásos tölteléket, majd ismét egy réteg húspép, végül a dagadó másik fele következik. A tetejére is teszünk egy kanál zsírt, és 140 fokra előmelegített sütőben 2,5 óra alatt (légkeverés nélkül) készre sütjük.

Ha elkészült, a sütőből kivéve egy másik edénnyel lesúlyozva, préselve lehűtjük.Tálaláskor szeleteljük, majd serpenyőben, kevés zsiradékon átmelegítjük.


A lecsóhoz a paradicsomokat kb. 10 másodpercre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd rögtön hideg vízbe tesszük, héját lehúzzuk, és nagyobb kockákra daraboljuk őket. A paprikákat kettévágjuk, szárát, magházát, ereit eltávolítjuk, ujjnyi darabokra vágjuk. A vöröshagymákat kettévágjuk, szeleteljük.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, kipirítjuk a zsírját, rátesszük a szeletelt hagymát, fokhagymát, és ha szükséges, kevés zsírt adunk hozzá. Mikor a hagyma megpirult, megszórjuk fűszerpaprikával, és azonnal kevés vizet öntünk hozzá. Hozzáadjuk a szeletelt paprikát, pár perccel később a paradicsomot, fűszerezzük, kb. 20 percig főzzük, majd turmixoljuk, és szűrőn átnyomjuk.

A mártáshoz a vöröshagymát felaprítjuk, olajon megpároljuk. Rátesszük a gyalult tök 2/3-át, sózzuk, és 10-15 percig pároljuk. Belekeverjük a tejfölt, egyszer felforraljuk, még melegen turmixoljuk, ecettel, cukorral ízesítjük.

A tökhöz a paradicsomot ugyanúgy leforrázzuk, mint a lecsónál. Vékony csíkokra vágjuk a paprikával és a hagymával együtt, majd egy serpenyőben kevés olajon átmelegítjük, és a megmaradt gyalult tökkel összekeverjük, majd sózzuk.

A zseléhez a kaprot 10 másodpercre forrásban lévő vízbe mártjuk, majd hideg vízbe merítjük. Kinyomkodjuk, késsel átvágjuk, majd a vízzel együtt pépesre turmixoljuk. Sózzuk, átszűrjük. Kicsit felmelegítjük, hozzákeverjük a hideg vízbe áztatott lapzselatint.

Lapos tálba töltjük, és kb. 3 órára hűtőbe tesszük. Mikor megszilárdult, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle (a zselé elhagyható, a kaprot a tökmártásba is tehetjük).


mangalicadagadó , tejszín , tojás , petrezselyem , fokhagyma , tej , zsemle , őrölt köménymag , gyalult tök , vöröshagyma , sonkahagyma , paradicsom , sárga paprika , tejföl , fehérborecet , mangalicaszalonna , mangalicazsír , lapzselatin , csili , kapor , fűszerpaprika