Receptek

Rabi torta

Rabi torta

Auguszt Olga receptje

Az első tengerparti nyaralásom a 60-as évek végén meghatározó volt gasztronómiai szempontból. Szüleimmel az akkori Jugoszláviába utaztunk, apánk megmutatta, hol töltötte ifjúkorát Abbáziában. Álltunk a főutcán, az Angelina park mellett, egy romos ötemeletes épület előtt, és nem nagyon fogtuk fel, hogy a háború előtt ez volt nagyapánk szállodája, a Hotel Auguszt. A 30-as években apánk húszéves volt, és nyaranként itt dolgozott: a nyaralás feltételeként a süteményeket neki kellett elkészítenie a szállóvendégek számára, ha kész volt, délután mehetett a Kvarner-öbölben lévő strandra. Apám megismertetett a mediterrán konyha legváltozatosabb tengerparti halkülönlegességeivel (tintahal, szépia, polip, királyrák, homár). A voloskói kikötőbe vitt minket, ahol akkor fillérekért lehetett kapni a híres, nagyméretű garnéla rákot. Volosko akkor még kis halászfalu volt. A mozgalmas kikötő, a hajók jövés-menése, a hálókat javító halászok a pesti belvárosban felnőtt gyerekek számára meseszerű volt. Amikor az egyszerű, fehérre festett vasasztalra kihoztak egy óriási halom rózsaszín-fehér garnélarákot, csak bámultunk. Mi, gyerekek is megszerettük: lehetett kézzel enni, és apánk olyan élvezettel törte a farokrészét, szopogatta az ollókban lévő hófehér rákhúst, hogy átragadt ránk a tengeri finomságok szeretete. Itt ismertem meg a maraskino likőrt, amelyet a Dalmáciában termő savanyú Maraska cseresznyéből készítenek. A félig érett cseresznye magját használják fel a Rosoglio di ossa di marasche italhoz. Édességkülönlegességre viszont később, Rab szigetén bukkantam. Nem nehéz elkészíteni, és nagyon mutatós.

TÖLTELÉK

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg hámozott mandula
  • 80 dkg kristálycukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 1 dl maraskino likőr
  • 6 db tojás
  • 2 db citrom reszelt héja + a leve
  • 2 db narancs reszelt héja + a leve
ELKÉSZÍTÉSE:

Először leforrázzuk a mandulákat, majd eltávolítjuk a héját. Alaposan kiszárítjuk.

Ledaráljuk a 2/3-át durvára, az 1/3- át finomra. Lereszeljük a citromok és a narancsok héját. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, a lereszelt héjakat és a gyümölcsök levét, a likőrt. Összekeverjük a tölteléket. Állni hagyjuk, amíg a tészta elkészül.

TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek maraskino likőr
  • 1/2 dl víz
  • csipetnyi só
ELKÉSZÍTÉSE:

Összegyúrjuk az alapanyagokat, majd a tésztát, hagyjuk 1 órát pihenni. Ha lehűlt a tészta, akkor vékonyra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megpuhul a melegben a vaj miatt. Egy papírból csigavonalat vágunk, így könnyebb lesz a tésztát is kivágni csigaformára, majd a maradék tésztából 3 cm széles csíkokat vágunk.

A tölteléket 2 cm magasságban rákenjük a csiga formájú alapra, úgy, hogy a tészta két oldalán 1-1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat a töltelék oldalára csipkésen rányomkodjuk.

A torta tetejét villával elegyengetjük, és néhány mandulával díszítjük. 160 °C-on 20 percig sütjük. A kész tortát meghintjük porcukorral. Több napig eláll.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább