Receptek

Tejszínkocsonya (panna cotta) mentás eperlevessel, rebarbaraszorbettel

Tejszínkocsonya (panna cotta) mentás eperlevessel, rebarbaraszorbettel

PANNA COTTA

HOZZÁVALÓK:
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 125 g mascarpone
  • 60 g kristálycukor
  • 2,5 lap zselatin (5 g)
ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat a zselatin kivételével összekeverjük. 65 °C-ig melegítjük, majd hozzáadjuk az időközben hideg vízbe áztatott, majd alaposan kicsavart zselatinlapokat. Tetszőleges formákba öntjük, legalább 4 órára hűtőbe tesszük.


EPERLEVES

HOZZÁVALÓK:
  • 70 dkg friss, érett eper
  • 2-3 db mentalevél
  • 1/4 rúd fahéj
  • 2 dl száraz pezsgő (+1 dl tálaláskor)
  • 2 dl tokaji furmint
  • 80 g cukor
  • 2 ek "nappage neutre" (elhagyható)

A nappage neutre (ejtsd: nápázs nötr) pektintartalmú cukorszirup, mellyel vékony, csillogó és védő bevonatot adnak süteményeknek. Az eperlevesnek pedig némi testet ad. Nappage híján használjunk befőzőcukrot a cukor helyett.

ELKÉSZÍTÉSE:

A menta, az eper és a nappage kivételével mindent összeöntünk, és tűzre téve a felére redukáljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mentát, és amikor szobahőmérsékletűre hűlt, leszűrjük. Ezután hozzáadjuk az epret, és - ha van - a nappage-t. Termomixben tíz másodpercig turmixoljuk, majd 3-4 réteg nedves gézen (éttermekben etaminon vagy superbagen) átöntve hagyjuk hűtőszekrényben lecsöpögni.

Tálalás előtt 1 dl pezsgővel frissítjük.


REBARBARASZORBET

A rebarbarából mindig a lehető legpirosabb színűt válasszuk ki.

HOZZÁVALÓK:
  • 40 dkg hámozott rebarbara
  • 10 dkg málna
  • 14 dkg cukor
  • 6 cl száraz fehérbor
  • 3 ek méz
ELKÉSZÍTÉSE:

A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a rebarbarát, a málnát, a fehérbort. Pár percig pároljuk, a végén adjuk hozzá a mézet. Pürítjük, fagylaltgépben (vagy pacojetben) készítjük.

PISZTÁCIAMORZSA

Világos karamellát készítünk, pirított pisztáciát adunk bele. Márványlapra (vagy olajozott tepsihátra) terítjük. Miután megdermedt, durvára turmixoljuk.


TÁLALÁS

A tányér közepére helyezzük a tejszínkocsonyát, meghintjük pisztáciamorzsával, ráhelyezünk egy gombóc szorbetet, körberakjuk eperszeletekkel, az egészet körbeöntjük a pezsgővel frissített levessel.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.