Receptek

Fekete-erdő pohárkrém

Fekete-erdő pohárkrém

Jakabfi Dávid receptje (kb. 12 adag)

MEGGYRAGU

HOZZÁVALÓK:

  • 500 g meggy vagy cseresznye (fagyasztott)
  • 250 ml víz
  • 100 g Koronás Kristálycukor
  • 50 g amaréna cseresznye
  • cseresznyepálinka
  • 50 g kukoricakeményítő
  • Bourbon vanília

ELKÉSZÍTÉSE:
A vízben csomómentesen elkeverjük a kukoricakeményítőt. Egy lábosba beletesszük a meggyet, hozzáadjuk a cukrot, a vízet, a cseresznyepálinkát és az amarénát, és elkezdjük melegíteni (1). Amikor forr, hőkiegyenlítéssel besűrítjük a keményítővel. Az első, forrást jelentő buborékok megjelenésekor levesszük a tűzről, kicsit kevergetjük, hogy hűljön. Tálalásig félretesszük.

(1.)(1.)

PISKÓTA

HOZZÁVALÓK:

  • 5 db tojás
  • 70 g liszt
  • 70 g kakaó
  • 140 g Koronás Kristálycukor
  • csokoládépasztilla

ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéhez egy kis sót adunk, és habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral enyhén kihabosítjuk. A lisztet a kakaóval összekeverjük. A fehérjét óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, majd a kakaós lisztet több részletben óvatosan hozzákeverjük. A megfelelő csokisságért egy kis csokipasztillát is adunk hozzá (2).

(2.)(2.)

A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra, és a piskótát 25 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, kerek formákat szaggatunk belőle (3), majd kihűtjük.

(3.)(3.)

TEJSZÍNHAB

HOZZÁVALÓK:

  • 1 l tejszín
  • 200 g Koronás Porcukor
  • Bourbon vanília

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Amikor a puding és a piskóta is lehűlt, a tejszínt a cukorral és a vaníliával habbá verjük. (4.) Tálalás előtt nyomózsákba helyezzük. A pohárba először egy kis meggyragut teszünk (5), ráhelyezünk egy kakaós piskótát (6), majd ismét jön a meggyragu, erre krémként elsimítjuk a tejszínhabot. Vékony csokoládészilánkokkal díszítjük.

(4.)(4.)

Fekete-erdő torta:

A Sacher mellett ez az egyik legismertebb német torta, bár az eredetéről a mai napig vitatkoznak. Nevét kaphatta a német Fekete-erdőről, de többen a süteményhez használt cseresznyepárlathoz kötik az elnevezést.

Az első hasonló tortát állítólag a svájci Zugban készítették piskóta, főzőtt cseresznye, tejszínhab és a híres, Zugban készült cseresznyepárlat felhsználásával. Sokan esküsznek rá, hogy a torta hasonlít a feketeerdei népviseletre, a fekete szoknyára, fehér blúzra és a cseresznyeszínű kalapokra. Ki tudja?

Az első írásos emlék mindenesetre 1915-ből származik, amikor Josef Keller, a Bonn melletti Café Agner cukrásza bemutatta új cseresznyetortáját. Ettől kezdve a Feketeerdő torta sikere megállíthatatlan.

(5.)(5.)
(6.)(6.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.