A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Fekete-erdő pohárkrém

Jakabfi Dávid receptje

2018. november 6.

MEGGYRAGU
HOZZÁVALÓK:

 • 500 g meggy vagy cseresznye (fagyasztott)
 • 250 ml víz
 • 100 g Koronás Kristálycukor
 • 50 g amaréna cseresznye
 • cseresznyepálinka
 • 50 g kukoricakeményítő
 • Bourbon vanília

PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:

 • 5 db tojás
 • 70 g liszt
 • 70 g kakaó
 • 140 g Koronás Kristálycukor

 • csokoládépasztilla

TEJSZÍNHAB
HOZZÁVALÓK:

 • 1 l tejszín
 • 200 g Koronás Porcukor
 • Bourbon vanília
ADAG: 12 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Fekete-erdő torta: A Sacher mellett ez az egyik legismertebb német torta, bár az eredetéről a mai napig vitatkoznak. Nevét kaphatta a német Fekete-erdőről, de többen a süteményhez használt cseresznyepárlathoz kötik az elnevezést. Az első hasonló tortát állítólag a svájci Zugban készítették piskóta, főzőtt cseresznye, tejszínhab és a híres, Zugban készült cseresznyepárlat felhasználásával. Sokan esküsznek rá, hogy a torta hasonlít a feketeerdei népviseletre, a fekete szoknyára, fehér blúzra és a cseresznyeszínű kalapokra. Ki tudja? Az első írásos emlék mindenesetre 1915-ből származik, amikor Josef Keller, a Bonn melletti Café Agner cukrásza bemutatta új cseresznyetortáját. Ettől kezdve a Feketeerdő torta sikere megállíthatatlan.

Meggyragu elkészítése:
A vízben csomómentesen elkeverjük a kukoricakeményítőt. Egy lábosba beletesszük a meggyet, hozzáadjuk a cukrot, a vízet, a cseresznyepálinkát és az amarénát, és elkezdjük melegíteni. Amikor forr, hőkiegyenlítéssel besűrítjük a keményítővel. Az első, forrást jelentő buborékok megjelenésekor levesszük a tűzről, kicsit kevergetjük, hogy hűljön. Tálalásig félretesszük.Piskóta elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéhez egy kis sót adunk, és habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral enyhén kihabosítjuk. A lisztet a kakaóval összekeverjük. A fehérjét óvatosan beleforgatjuk a sárgájába, majd a kakaós lisztet több részletben óvatosan hozzákeverjük. A megfelelő csokisságért egy kis csokipasztillát is adunk hozzá. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra, és a piskótát 25 perc alatt készre sütjük. Amikor kihűlt, kerek formákat szaggatunk belőle, majd kihűtjük.Összeállítása:
Amikor a puding és a piskóta is lehűlt, a tejszínt a cukorral és a vaníliával habbá verjük. Tálalás előtt nyomózsákba helyezzük. A pohárba először egy kis meggyragut teszünk, ráhelyezünk egy kakaós piskótát, majd ismét jön a meggyragu, erre krémként elsimítjuk a tejszínhabot. Vékony csokoládészilánkokkal díszítjük.JAKABFI DÁVID
Fekete-erdő torta. Sok ember kedvenc gyerekkori süteménye, bár manapság nehéz jó ízű Fekete-erdőt kapni. Jakabfi Dávid torta helyett pohárdesszertet készített, ugyanazokkal a rétegekkel: csokoládéval, cseresznyével (vagy meggyel), cseresznyepálinkával és tejszínhabbal. A díszítés, a fekete csokidarabok pedig utalnak a desszert nevének eredetére, a Fekete-erdőre. „Mindig is szerettem volna a Fekete-erdőt klasszikus formájából kizökkentve tálalni, ezért hozzávalóit egy pohárba tettem át” – mondja a nagykanizsai fiatalember, aki szakácsnak készült, de ahogy meglátta a cukrásziskolában a sorakozó desszerteket, inkább a cukrászpályát választotta. Kedvenc témája a tányérdesszert, egy salzburgi szálloda éttermében aztán cukrászséfként beletanult a kreatív tányérdesszertekbe. Innen jött az ötlet, hogy Patissier címmel könyvet adjon ki, amelyben kedvenc desszertjeinek elkészítését mutatja be a – főleg szakmai – olvasóknak. A kötetből megtanulhatjuk a mousse-ok, pohárkrémek és tányérdesszertek elkészítését, valamint hagyományos torták, sütemények új változatait ismerhetjük meg.

Bourbon vanília , kakaó , liszt , tojás , meggy , tejszín , csokoládépasztilla , amaréna cseresznye , cseresznyepálinka , kukoricakeményítő