Receptek

Epres, rebarbarás piskóta

Epres, rebarbarás piskóta

Auguszt Olga receptje

Egy zöldség, amit gyümölcsként használunk. Egy rebarbarás piskóta epercoulis-val otthon is elkészíthető. Az omlós, dúsan vajas piskóta íze remekül harmonizál a rebarbara friss, kissé fanyar, citrusos ízével. A mellé tett epercoulis "hab a tortán".

PISKÓTA

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 35 dkg rebarbara
  • 5 db tojás
  • 2 dkg sütőpor
ELKÉSZÍTÉSE:

A rebarbarát meghámozzuk, mint a spárgát. 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Nem kell előfőzni vagy párolni, tökéletesen megpuhul a piskótában.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük egyharmad cukorral, a sárgáját kétharmad cukorral, és tűzhelyen 80 °C-ig melegítjük, folytonos keverés közben.

Vigyázzunk, ha túlmelegítjük, rántotta lesz belőle! Majd külön felverjük: sűrű krém állagú lesz.

A vajat megolvasztjuk. A felvert tojásokat összekeverjük, keverés közben beleszórjuk a lisztet a sütőporral, majd lassan hozzáöntjük a vajat.

Vajazott, lisztezett formába öntjük. A rebarbarát egyenletesen elosztva beleszórjuk. A tészta vastagságától függően, legalább fél-háromnegyed óráig sütjük 160 °C-on.

EPERCOULIS

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg eper
  • 25 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A coulis olyan átpasszírozott mártás, melybe az eredeti alapanyagból darabkákat is belerakunk. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, kissé feldaraboljuk.

A cukrot rászórjuk, fél óra múlva botmixerrel a kétharmadát összetörjük. Átpasszírozzuk, hogy a magok egy részétől megszabaduljunk. Az átszűrt eperlébe beletesszük a maradék egyharmad epret.

A képen látható módon tálaljuk.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.