Auguszt Olga receptje
2020. július 29.PISKÓTA
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 35 dkg rebarbara
- 5 db tojás
- 2 dkg sütőpor
EPERCOULIS
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg eper
- 25 dkg cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
PISKÓTA ELKÉSZÍTÉSE:
A rebarbarát meghámozzuk, mint a spárgát. 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Nem kell előfőzni vagy párolni, tökéletesen megpuhul a piskótában.
A rebarbarát meghámozzuk, mint a spárgát. 4-5 cm-es darabokra vágjuk. Nem kell előfőzni vagy párolni, tökéletesen megpuhul a piskótában.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük egyharmad cukorral, a sárgáját kétharmad cukorral, és tűzhelyen 80 °C-ig melegítjük, folytonos keverés közben. Vigyázzunk, ha túlmelegítjük, rántotta lesz belőle! Majd külön felverjük: sűrű krém állagú lesz.
A vajat megolvasztjuk. A felvert tojásokat összekeverjük, keverés közben beleszórjuk a lisztet a sütőporral, majd lassan hozzáöntjük a vajat.
Vajazott, lisztezett formába öntjük. A rebarbarát egyenletesen elosztva beleszórjuk. A tészta vastagságától függően,
legalább fél-háromnegyed óráig sütjük 160 °C-on.

EPERCOULIS ELKÉSZÍTÉSE:
A coulis olyan átpasszírozott mártás, melybe az eredeti alapanyagból darabkákat is belerakunk. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, kissé feldaraboljuk.
A cukrot rászórjuk, fél óra múlva botmixerrel a kétharmadát összetörjük. Átpasszírozzuk, hogy a magok egy részétől megszabaduljunk.
Az átszűrt eperlébe beletesszük a maradék egyharmad epret.
